a hét embere

2018.11.26. 06:50

Endrődről indult Kunkovács László, a világjáró néprajzos

A Nemzet Művésze elismerést kapott Kunkovács László. Az endrődi születésű fotóművész, néprajzkutató több mint három negyedévszázadot megélt, mintegy húsz eurázsiai sztyeppeövezetben és tajgában élő népnél volt gyűjtőúton, óriási tapasztalattal és tudással felvértezve, fáradhatatlan lelkesedéssel írja még ma is könyveit. Teszi mindezt úgy, hogy látása 95 százalékát elvesztette.

Balázs Anett

Budapest, 2015. március 17. Az idén Kossuth-díjjal kitüntetett Kunkovács László Balogh Rudolf-díjas fotóművész, néprajzkutató, a Magyar Művészeti Akadémia Film- és Fotóművészeti Tagozatának tagja budapesti otthonában 2015. március 17-én. MTI Fotó: Czimbal Gyula

– Mondhatni, egytucatnyi emberélet tapasztalata van a háta mögött, és még mindig aktív, hiszen jelenleg is egy könyvön dolgozik. Honnan ez a sok energia?

– A tizedik kötetemen dolgozok, aztán jöhet a következő tíz. Tervben van, hogy írok a vallásos népszokásokról, a halászatról, a tanyavilágról, még egyet a bolgárkertészetről, és sorolhatnám. A mérhetetlen jegyzetemnek, tapasztalatomnak és memóriámnak köszönhetően magnóra mondom a szöveget vagy a feleségemnek diktálok, aki lejegyzi azt. Órásnagyítóval keresgélem ki a képeim, mert tíz esztendeje már, hogy csupán öt százalékot látok. Azt, hogy ezt a díjat kaptam, engem semmiben nem befolyásol. Üzemben kell tartanom egy hatalmas műhelyt, van egy raktáram is, ahol 21 tematikus kiállítás sorakozik. A magnószalag-gyűjteményemet át kell kopírozni, a jegyzeteimet feldolgozni, beszkennelni. Az orvosom megmondta, engem ez az üzemmód tart életben.

Kunkovács László a tizedik kötetén dolgozik /Fotó: MTI/

– Csárdaszálláson kezdte tanítóként, majd a világ mintegy húsz népéhez jutott el, többek között járt Moszkvában, Mongóliában és Tibetben. Kitűnő példa a mai, kisebb településeken élő fiataloknak. Mit üzenne nekik?

– Azt, hogy dolgozni kell, gyerekek, és nem a könnyű megoldásokat keresni. Ma már egy elfelejtett fogalom a feladatvállalás. Úgy gördült el a világ, hogy az apák, nagyapák tudására épült a következő generáció. Sajnos, az öregekre már a kutya nem figyel oda. A legutóbbi időkig nem is volt iskolarendszer. Régen a legidősebb, akit este körbevettek a többiek, átadta a tudást. A nyugati műveltségmodellünket nem tartom bölcsnek. Emellett az olvasás is fontos. Világéletemben könyvmoly voltam, diákkoromtól kezdve tudományos könyvekkel szerelkeztem fel, édesapámnak is sok volt, onnan is örököltem.

– Munkásságának mely részére a legbüszkébb?

– Van egy könyvem, az Ősépítmények, abban feltárom, hogy volt az építészetnek egy népi vonulata, amely a világ számos ősi pontján megjelenik. Például az orosházi határban lévő galambdúc pont olyan, mint a Titicaca-tó melletti Napkapu, amely pont az Egyenlítőn van. A könyvemben úgy írtam, ez az orosházi galambdúc a végtelenre nyílik. És ez ugyanaz a vonulat, mint a Stonehenge. Ezt a felfedezést én ástam elő. Az ebből való kiállításom bejárta a hazát, és négy évvel ezelőtt a velencei biennálén ez a téma töltötte meg a magyar pavilont. A könyv már a harmadik kiadást éli, az építészek imádják.

– Van valaki a családban, aki továbbviszi a munkásságát?

– Két lányom van, egyikük a jogutódom. Továbbá van egy nyolcadik osztályos unokám, Balázs, aki mindenféle tanulmányi versenyt megnyert. Belőle tudós lesz, azt garantálom. Egy nap, miután elolvasta a mai Einstein, Stephen Hawking Az idő rövid története című könyvét, azt mondta: értem az ötödik dimenziót. Ilyen agya van. Én a második után leállok.

– Számos nép életét vizsgálva milyen közös nevezőt talált?

– Az emberiség egy család. Amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten. Én szeretettel közeledek mindenkihez. Mongóliában például úgy töltöttem közel két hónapot, hogy jurtáról jurtára adogattak, igazából csak a repülőjegyembe került.

Névjegy

Endrődön (ma Gyomaendrőd) született 1942-ben. Pedagógus, újságíró, az MTI országjáró fotótudósítója, szerkesztője volt. 1990 óta önálló alkotó, szellemi szabadfoglalkozású. Egy korszerű kutatási módszert, a vizuális antropológiát műveli – ebből van doktorátusa.

Szakadatlan hazai falujárás, számos szibériai és belső-ázsiai népnél tett hátizsákos expedíciójának tapasztalatából merít – abból, amit átélt, lejegyzett, lefényképezett. Fő témái: Nagyalföld, agrártörténet, pásztorkodás, halászat, mesterségek, népszokások, hitvilágunk, népi vallásosság.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!