a hét embere

2018.08.27. 06:50

A sikerorientált ügyvéd önmagát adja

Állami kitüntetéseket adott át Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Pesti­ Vigadóban az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából. Magyar Érdemrend tisztikeresztje polgári tagozat kitüntetésben részesült kiemelkedő színvonalú munkája elismeréseként az orosházi dr. Varga István ügyvéd, volt országgyűlési képviselő. Ő lapunknál a hét embere.

Cs. I.

– Három cikluson át volt országgyűlési képviselő. Napjainkban szülővárosában és Budapesten is működtet ügyvédi irodát. Politikusként, ügyvédként vagy politikus ügyvédként kapta az elismerést?

– Meglátásom szerint mindkettő. De soha nem tartottam magam politikusnak, az én szakmám ügyvéd. Az összeférhetetlenségi törvény miatt ma már nem is ülhetnék a parlamentben munkáját gyakorló jogászként. Ugyanakkor csupán félember lennék, ha csak szónokolnék az országgyűlésben.

– Képviselőként, az MDF, majd a Fidesz legaktívabb szónokai­ közé tartozott. Hiányzik-e ez a fajta nyilvánosság, közszereplés?

– Kiélem ezt a tárgyalótermekben, a nagy ügyekben.

– Mit jelent dr. Varga István számára a nagy ügy?

– Például Hóman Bálint rehabilitációját annak nevezem. De sok más, költségvetési csalási ügyekben is jogi képviseletet látok el.

A Magyar Érdemrend tisztikeresztje polgári tagozat kitüntetésben részesült munkája elismeréseképpen dr. Varga István. Fotó: Cs. I.

– Politikai viharokat, médiahurrikánt kavaró politikusnak is nevezték. Mostanában csend van maga körül…

– Pedig nem változtam. Nincs csend körülöttem, mindig akadnak ügyek, amelyekben érintett vagyok. Ilyen a Kúria épületének a visszaperelése a szocialistáktól.

– Korán, a ’80-as években került fiatal, feltörekvő ügyvédként a közérdeklődés középpontjába: a sátánista fiú védőjeként találta meg a média. Szereti, ha nyertes pereiről cikkeznek?

– Egy ügyvéd sikerorientált. Manapság sajnos a negatív hír a hír, esetemben például a 2012-ben a nők megítélésével kapcsolatos kijelentésemet is felkapta a sajtó. Az is alaposan félremagyarázott történet volt rólam. Tituláltak egyébként engem békétlen, pereskedő ügyvédnek is. Én mindig magamat adom, s ezt vállalom is. Úgy gondolom, akinek igaza van, azért ki kell állni.

– Korábban azt nyilatkozta, a nemzeti sorskérdések, Trianon foglalkoztatja. Mostanában mi?

– Nagyon szeretem a történelmet, történész akartam lenni. Most is – sok egyéb mellett – foglalkoztat Trianon. Köztudottan konzervatív, jobboldali érzelmű voltam és maradok.

– Mikor ír könyvet e témában?

– Az elmúlt parlamenti ciklus felszólalásait rendeztem egy kötetbe, ami a napokban jelenik meg. Készül egy monográfia a Hóman Bálint-ügyről, életem fő művéről, a rehabilitációjáról. Húsz évem van abban, hogy megállapították, nem követett el bűncselekményt. Ez volt szakmai munkámban a legnagyobb dolog, amit megtehettem. A kötetben ír a bíró, az ügyész, az ügyvéd, a történész. Szeptemberben megjelenik. S ha azt kérdezi, lesz-e folytatás, a válaszom nem. Ez a történet is ahhoz a folyamathoz tartozott, amire Antall József miniszterelnöktől kaptam felkérést, amikor a rendszerváltás után a Justitia albizottságban dolgoztam, ami a kommunista bűnök elszámoltatására jött létre. Volt ennek családi vonatkozása is: az orosháziak körében lila villaként közismert ingatlan a nagyapámé volt. Mindenünket elvették. Édesapám halála előtt megkérdezte, mi a tervem azzal a házzal, ami ma egy szegedi vállalkozó tulajdona. Azt mondtam neki, ami elmúlt, az elmúlt. Előre tekintek.

– Lesz-e még aktív politikus? Lát-e erre esélyt, lehetőséget?

– Nem akarok direktben politizálni. De! Ha van feladat, akkor azt megcsinálom. Ha igénybe veszik a munkámat, ahol szükség van rám, ott helyt is állok.

Névjegy

Dr. Varga István Orosházán, szülővárosában érettségizett, a Szegedi József Attila Tudományegyetem Állam és Jogtudományi Karán diplomázott. 1981 óta gyakorló egyéni ügyvéd. 1988-ban belépett az MDF-be, 1992-től 2002-ig a párt Békés megyei elnöke volt. 1990-től 1994-ig orosházi önkormányzati képviselő és az MDF frakcióvezetőjeként tevékenykedett. 1994-ben listán szerzett mandátumot az országgyűlésbe, 1998-ban egyéni országgyűlési képviselővé választották. 2002-ben kilépett az MDF-ből, a Fidesz tagja lett. Nyolc év ügyvédkedéssel töltött kihagyás után, 2010-ben a Jász-Nagykun-Szolnok megyei területi listáról jutott be a Fidesz színeiben az országgyűlésbe. Az alkotmányügyi, igazságügyi, ügyrendi, valamint a mentelmi bizottság tagja volt. 2014 óta ügyvédi hivatásának és családjának él. Öt édes- és egy nevelt gyermeke van.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!