A hét embere

2012.03.16. 09:45

Mire odaértünk a Megasztárba, már felhígult

Megjelent együttesének, a Borsodi Blue-nak a Moonshine&Wine című albuma, péntekre egy országos színvonalú gitárpárbajt hozott tető alá Békéscsabára. A Zenész Magazin négyoldalas riportot közölt róla, az ország gitárosainak élvonalába sorolta.

Ny. L.

— Barack vagy törköly?
— Az én kedvencem inkább a törköly- és a szőlőpálinka. A dombegyházi pálinkafőzdénk 23 éves múltra tekint vissza, édesapámtól én vettem át az irányítását már 16 esztendeje. Büszke vagyok arra, hogy nem kótyavetyéltem el, jól működik, sőt hamarosan megjelenünk az első saját termékeinkkel is.

— A lemez akkor beelőzött.
— Ez a Borsodi Blue első önálló lemeze, nagyon sok, zenével foglalkozó portál világszínvonalúnak kiáltotta ki. Senki nem akarta elhinni, hogy a békéscsabai Meseházban, egy XIX. századi előtornácos házban vettük fel az anyag nagyrészét, a gitársávot pedig egy kamrában, ahol a befőttes üvegek között volt az erősítő.

— Mit kell tudni a lemez zenei anyagáról?
— Kortárs modern zene, Borsodi Blue módra. A lemezen Teleki Pál dobolt, Pfeff Márton basszusgitározott, Magda Lajos billentyűzött, én gitároztam és énekeltem. Közreműködött többek között Pribojszki Matyi, valamint Csizmadia Dávid a fúvós szekciójával, ők az LGT-t is kísérték.

— Ezek után fellépések sora, lemezbemutató koncertek, nagy gázsik?
— Inkább pálinkafőzde, hogy legyen bevétel is valamiből. Nálunk az a sikeres zenész, aki ebből él, sokat látják a tévében. Én nem élem meg kudarcként, amit nem értem el, inkább keresem a következő kihívásokat. Élvezem a zenélést, élvezem, hogy a közönség szereti a zenénket. Bízom abban, hogy a Borsodi Blue következő lemezének rendes kiadója és terjesztője lesz, áll majd mögöttünk egy menedzsment, mely fesztiválokon való részvételt biztosít, akár külföldön is.

— Volt erre egy komoly lehetőség az Adam''s Comedy révén. Játszottál a Tóth Ádám fémjelezte csapatban, a Megasztár 5 döntőjéig meneteltetek.
— Mire mi odaértünk a Megasztárba, már felhígult. Az Adam''s Comedyből kiszálltam, mert ez a zenekar eredetileg azért jött létre, hogy nívós fesztiválokon saját szerzeményeket játsszunk. Egy ilyen nagy nyilvánosságot kapó tévéműsorral a befutáshoz szükséges sok-sok év felét meg lehetett volna spórolni. Ugyanakkor sem a Megasztárban, sem később nem akarta senki, hogy az együttes a saját arculatából megmutasson valamit. Ádám változatlanul dolgozik ezen, drukkolok neki.

— A legjobb gitárosok között tartanak számon hazánkban, a Zenész Magazin négy oldalt szánt rád. Hogy lesz egy battonyai sihederből egy szakmailag befutott jazz- és blues-zenész?
— Minden bizonnyal kell némi érzék, nevezzük tehetségnek. Emellett azonban a kitartó munka a lényeg. Tizenkétéves koromtól az érettségiig klasszikus gitáron játszottam, minden vasárnap Gyulára jazzgitártanárhoz jártam. A pesti jazztanulási évek lehettek volna ugródeszkák a főiskolához, de nem éreztem magamban az elhivatottságot, a kötöttségektől pedig irtóztam. Ehhez jött még, hogy rengeteget zenéltünk az éjszakai életben, nagyon élveztem. Ugyanígy vagyok most a Csabai Csípős Blues Klub bulijain, csodálatos, hogy a szakma legjobbjai eljönnek, és százak szoronganak egy-egy fergeteges esten. A blues, a jazz, a klubélet semmivel össze nem hasonlítható világa hódít Békéscsabán.

— És a zenei rendezőt mi kapcsolja ki egy ilyen buli után?
— Imádok főzni, főként vadételeket, őz- és vaddisznópörköltet. Mindehhez jó társaság kell, és egy fényes Inter-győzelem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!