kajak-kenu

2021.08.07. 14:58

Akiktől az alapokat kapta Bodonyi Dóra

Bodonyi Dóra szülővárosában, Szarvason, a helyi kajak-kenu egyesületnél ismerkedett meg a sportág alapjaival, még nem volt 10 esztendős, amikor Nyerges Attila edző csoportjában lapátot vett a kezébe.

G.P.

Poznan, 2021. június 6. Az aranyérmes Bodonyi Dóra a poznani kajak-kenu Európa-bajnokság nõi kajak egyes 5000 méteres döntõjének eredményhirdetésén 2021. június 6-án. MTI/EPA/PAP/Adam Warzawa

Fotó: Adam Warzawa

Mint arról beszámoltunk: női kajak négyesünk szombaton aranyérmet szerzett a tokiói nyári olimpián. Az olimpiai bajnok négyes tagja – Kozák Danuta, Csipes Tamara, Kárász Anna mellett – a szarvasi származású Bodonyi Dóra.

– Tehetségével már nagyon fiatal korában kitűnt, fiatalabbként került be az idősebbek válogatottjába – kezdte Nyerges Attila, Bodonyi Dóra első edzője.

– Nagyon ragaszkodtam hozzá és nehezen éltem meg, amikor tizennégy éves korában váltott és Békésszentandrásra igazolt. Ennek már tizenhárom éve, de tartjuk a kapcsolatot, a Covid idején, amikor Szarvason nem volt uszodánk, Szolnokra jártunk át úszni és ott heti szinten találkoztunk egymással.

A nevelőedző az olimpiai döntő idején a serdülő, ifjúsági és U23-as országos bajnokságon, világbajnoki válogatón tartózkodott Szegeden, de a jelenlegi tanítványok mellett az egykori versenyzőjét is nagy izgalommal és várakozással figyelte.

Az aranyérmes Csipes Tamara, Bodonyi Dóra, Kozák Danuta és Kárász Anna (b-j) a női kajaknégyesek 500 méteres versenyének döntője után a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Sea Forest Kajak-kenu Pályán.
Fotó: MTI/Kovács Tamás

– Ez már a második döntője volt Tokióban (az elsőn Kozák Danutával harmadik lett – a szerző). Elmondhatatlan érzés, hihetetlen, amit ő és a társai produkáltak, még most is nehezen tudok erről beszélni. Még nem váltottunk üzenetet a döntő óta, volt elég feladata azután is, de nagyon boldog vagyok, hogy a négyes tagjaként megnyerte az olimpiát! – mondta Bodonyi Dóra nevelőedzője.

A 27 éves Bodonyi Dóra útja Szarvasról Békésszentandrásra, Pálinkás András csoportjába vezetett, akinél négy évig dolgozott, mielőtt Szolnokra igazolt volna.

– Lent a kajakházban néztük kivetítőn a döntőt, nem tagadom, végigsírtam az egészet – jegyezte meg meghatottan Pálinkás András.

– Dóra nem egy szimpla versenyző volt, szinte családtagként kezeltük. Amikor segíteni kellett, ott voltunk mellette, egyfajta pszichológusként próbáltam a nehéz helyzetekben támogatni. Már akkor is nagyon céltudatos, de lelkizős lány volt. Soha nem kételkedtem benne, bíztam abban, hogy egyszer felér majd a csúcsra.

Pálinkás András szerint a két tapasztalt olimpikon, Kozák Danuta és Csipes Tamara nagy lökést adtak Dórának és Kárász Annának is, akik fiatalos lendületükkel tették hozzá a magukét a fantasztikus sikerhez.

Borítóképünkön Bodonyi Dóra a poznani kajak-kenu Európa-bajnokság női kajak egyes 5000 méteres döntőjének eredményhirdetésén 2021. június 6-án. Fotó: MTI/EPA/PAP/Adam Warzawa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!