Jegyzet

2024.04.16. 08:42

Kontroll

Dinya Magdolna

Amikor először találkozunk valakivel, nagyon fontos az első benyomás. Egy szép mosoly vonzóbbá és megbízhatóbbá tehet bennünket. Sokakat pont a hiúság visz arra, hogy leküzdjék félelmüket, és szakemberhez forduljanak. Az én esetemben például genetikai okok miatt kellett ellátogatnom a fogorvoshoz, hogy igénybe vegyek egy fogszabályzós kezelést a szabálytalanul nőtt fogaim miatt.

Általánosságba véve a fogorvostól való félelem igen gyakori. A szakemberek tudják, hogy sokan még egy egyszerű fogtöméstől is tartanak. Legyen szó bármilyen orvosi beavatkozástól a félelem részben abból fakad, hogy az emberek nem tudják irányítani az eseményeket. Felnőttként világosan látjuk, miért fontos a rendszeres fogorvosi kontroll, és ennek megfelelően leküzdhetjük a szorongást, de a gyermekeknél egészen más a helyzet. 

Ma már tudom, hogy nem volt okom rettegni a kötelező iskolai fogászaton, de akkoriban ezt egészen másképp éreztem. Viszont az utóbbi időben újra felszínre tört bennem a gyermeki félelem, mikor észrevettem, hogy elkezdtek kinőni a bölcsességfogaim, melyek nyomást gyakorolnak a többi fogamra. Tudom, hogy hamarosan elkerülhetetlen lesz a foghúzás vagy műtét, hiába halogatom a dolgot, egyszer szembe kell néznem a helyzettel. A legtöbb fogászati beavatkozás a megfelelő érzéstelenítéssel nem okoz komolyabb fájdalmat, de itt kapcsolódik be a képbe a tudat. Gondolataink ugyanis képesek arra, hogy felnagyítsák még a legapróbb kellemetlenséget is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!