Hírek

2006.01.21. 00:00

Ratko Mladics nélkül nincsenek tárgyalások

Az Európai Unió megszakítja a társulási tárgyalásokat Szerbiával, ha az ország nem adja ki a srebrenicai vérengzéssel vádolt Ratko Mladicsot a hágai Nemzetközi Törvényszéknek. Ezt Olli Rehn, az Európai Bizottság bővítési biztosa jelentette be, miután megbeszélést folytatott a Hágai Nemzetközi Bíróság vezetőjével, Carla del Pontéval. Olli Rehn Brüsszelben találkozott a hágai testület főügyészével.

Farkas K.

A megbeszélés után Carla del Ponte főügyész ismét arról beszélt, hogy a boszniai tábornok Szerbiában tartózkodik, és a szerb hadsereg védelme alatt áll. Carla del Ponte tanácskozott erről Javier Solanával, az EU kül- és biztonságpolitikai főmegbízottjával is. Értesüléseit alátámasztani látszik az a tény, hogy a hadsereg egészen novemberig folyósította a leg-keresettebb háborús bűnös nyugdíját. Ratko Mladicsot a hágai törvényszék többek között a srebrenicai mészárlás miatt tömeggyilkossággal és emberiségellenes bűncselekményekkel vádolja. Srebrenica elfoglalásakor a Mladics tábornok vezette szerb csapatok lemészárolták a város védőit és civil férfilakosságát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!