Hírek

2006.03.03. 17:38

Kirúgják a pártból a fenyegető fideszest

Visszaléptette az indulástól a Fidesz Bagó Zoltánt, Bács-Kiskun megyei képviselőjelöltjét, ezzel együtt a pártból való kizárását is kezdeményezték a jelenlegi honatyának. Mindezt Szíjjártó Péter, a Fidesz szóvivője közleményben jelentette be, miután kiderült: Bagó telefonon megfenyegette Romsics Imrét.

Tibay Gábor–Ökrös Csaba

[caption id="" align="alignleft" width="140"] Bagó Zoltán
[/caption]A Kalocsai Városvédő Egyesület MDF-támogatott jelöltjét, az indulástól való visszalépésre akarta rábírni a fideszes politikus. Szíjjártó szerint Bagó „méltatlanná vált” az indulásra; az eset kapcsán pártja nevében sajnálatát fejezte ki az MDF felé. Orbán Viktor Fidesz-elnök levélben kért elnézést Dávid Ibolyától, az MDF vezetőjétől. Orbán azt írta: „sajnálattal értesültem arról, hogy a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség országgyűlési képviselője, Bagó Zoltán úr elfogadhatatlan magatartást tanúsított. A történtekért Elnök Asszony és az MDF elnézését kérjük.”

Romsics Imre pénteken két nappal korábban készült hangfelvételeket mutatott be újságírók előtt. Ezeken a két jelölt telefonbeszélgetése hallható: Bagó a többi közt arról beszél, Romsics indulása politikai konkurenciát jelent számára, ezért az MDF jelöltjének legokosabb döntése a visszalépés lenne. A kalocsai Viski Károly Múzeum vezetőjeként dolgozó Romsics Imrének a fideszes jelölt egy korábbi beszélgetésre hivatkozva arról beszélt: „tegnap nem azt mondtam, hogy ha elindulsz országgyűlési képviselőnek, akkor még a múzeumi szervezetnek a tájékáról is ki fogunk passzírozni, ha nyerünk. Én azt mondtam, hogy ha nem indulsz el országgyűlési képviselőnek, akkor – ha nyerünk – a szakmai munkádban nagyon-nagyon meg tudnánk futtatni.” A nagyobb ellenzéki párt jelöltje a sajtó jelenlétében lejátszott felvételen hozzátette: „a politikában – sarkítok – MDF-es országgyűlési képviselőjelöltre nincs szükség”. Bagó Zoltán arról is szólt, hogy a Fidesz érdeke, hogy az MDF-esekkel egyéni megállapodásokat kössön, majd a parlamentbe kerülve a párton belül tenni kell arról, hogy ne Dávid Ibolya, az MDF jelenlegi elnöke maradjon a vezető.

[caption id="" align="alignright" width="140"] Romsics Imre
[/caption]Romsics Imre lapunknak elmondta: „lelkem mélyén kíváncsi vagyok, meddig mernek elmenni a politikai ellenfelek. Bízom abban, hogy eddig és nem tovább. Ha van is bennem félelem, a kopogtató céduláimat leadtam, így hivatalosan is nyilvántartásba vettek és képviselő-jelölt vagyok.” A Fidesz a Bács-Kiskun megyei 7. választókörzetben eddig nem adott le kopogtatócédulákat, hivatalos jelöltje csak az MSZP-nek, az SZDSZ-nek és az MDF-nek van. A Fidesz és a KDNP Semjén Zsoltot, a kereszténydemokraták elnökét indítja Bagó helyett – a kopogtatócédulákat legkésőbb március 17-éig kell leadni.

Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője „égbekiáltónak” minősítette a történteket, hozzátéve, az elmúlt 16 évben sem tapasztaltak hasonlót. Horn szerint az ügy arra hívja fel a figyelmet, hogy a kampánnyal kapcsolatban a pártoknak valamiféle megegyezést kellene kötniük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!