MCC

2024.04.10. 09:57

A Mathias Corvinus Collegium országszerte várja az érdeklődőket a képzéseire

Oxford, Cambridge, Berlin, Bécs – ma már nem szükséges egyedül (és saját pénzen) nekivágni egy menő külföldi tanulmánynak. A Mathias Corvinus Collegium (MCC) az ország hat városában és Kolozsváron, az egyetem mellett kínál térítésmentes képzéseket és rengeteg külföldi ösztöndíjat. A jelentkezési időszak most zajlik.

MW

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) az ország hat városában és Kolozsváron várja a jelentkezőket

Forrás: Shutterstock

Fotó: Matej Kastelic

„Erre koccitunk ma vitakurzus után!” – kiált fel Akaró Raffael. A pécsi közgázos hallgató épp az e-mailjeit olvasta, amikor megjött az üzenet: elnyerte a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Training Grant ösztöndíját. Papp Máté diáktársával kéthetes nyári egyetemen vehet részt Oxfordban. Raffael és Máté közgazdaságtant és vállalatmenedzsmentet tanulhatnak a világ egyik legjobb egyetemén. Mindezt teljesen térítésmentesen.

Raffi, ahogy társai szólítják még általános iskolás diákként kezdett tanulni a tehetséggondozó intézmény pécsi oktatási központjában. 13 évvel ezelőtt a Fiatal Tehetség Programban (FIT) kezdett, elvégezte a Középiskolás Programot, most az Egyetemi Program ún. Juniorképzésén vesz részt. A folytatás is egyértelmű, már beadta a jelentkezést az iskolarendszeri képzésre és a Közgazdaságtudományi Iskolában folytatná.

Az MCC-ben számos más városban, rengeteg hasonló lelkes, nagyon jó eredményeket produkáló diák tanul, most már 7300 fiatal Kárpát-medence 28 képzési központjában.

Az Egyetemi Program 7 nagyvárosban működik: Budapest, Debrecen, Győr, Miskolc, Szeged és Pécs, illetve Kolozsvár kínál tudást és közösséget közel 600 hallgatónak.

Nem is akármilyen tudást. Az MCC nagy hangsúlyt fektet a nemzetközi hálózatépítésre, ezzel is lehetővé téve, hogy a diákjaik a világ legjobb egyetemein tanulhassanak. A hallgatók nyelvére lefordítva ez annyit jelent, hogy nemzetközileg versenyképes tudással kívánják felvértezni őket. Ez mit takar? Azt, hogy egy magyar diák tudásban, képzettségben, tapasztalatban versenyezni tudjon egy osztrák, német, angol, amerikai vagy akár kínai hallgatóval.

Miként tudja ezt az MCC elérni? 

Egyrészt, ahogy Raffi, külföldi ösztöndíjakkal. Az MCC nemzetközi ösztöndíjrendszerének köszönhetően

a tavalyi évben mintegy 300 MCC-s diáknak nyílt lehetősége arra, hogy a világ legjobb egyetemein tanuljon, illetve külföldi tanulmányúton vegyen részt. 

A diákok többek között Washington D.C., Fokváros, Bologna, Athén, Strasbourg, Varsó, Jeruzsálem, Madrid, Lyon, Isztambul és Madrid legkiválóbb akadémiai intézményeinél, kutatóintézeteinél kaptak három hónapos kutatói ösztöndíjat.

Emellett külföldi szaktekintélyek is érkeznek az MCC-be. 2023-ban 350 nemzetközileg elismert külföldi oktató, kutató fordult meg a Collegiumban és tartott vidéki városokban is előadásokat, kurzusokat.

Első ránézésre mindez eléggé szürreális, talán csak külföldi magánegyetemek vagy világhírű képzési intézmények tudnak hasonlót felmutatni. 

Az MCC a diákoknak azonban teljesen térítésmentes. 

Az intézményt 2020-ban jelentős vagyonjuttatást kapott részvények formájában, amelyek osztalékából finanszírozzák a képzéseket, ösztöndíjakat, épületfelújításokat és a diákok zavartalan tanulását és közösségi életét is. Ebbe beletartozik az oktatók biztosításán túl a szakmai és sportprogramok, kulturális és művészeti szabadidős tevékenységek, nyári és téli táborok szervezése is. Kvázi „mindent a diákokért” alapon, hogy ők kizárólag az egyéni fejlődésre, tanulásra koncentrálhassanak. 

Hogyan működik a képzés?

Egy MCC-s hallgató ösztöndíjban is részesül és a lakhatásáért sem kell aggódnia. Ezekre a mondatokra bizonyára a szülőknek is felcsillan a szemük. A diákok felé azonban nem kicsi az elvárás: 

az MCC az egyetem mellett működik, azt kiegészítve kínál képzéseket, több tudományterületet felölelően.

Vagyis a felsőoktatási intézményben szerzett jó jegyek csak az alap. Erre jönnek rá az MCC-s kurzusok, külföldi lehetőségek, ingyenes nyelvtanulás és számos szabadidős program. Egy „colis” diák naptárában nem ritka a 24 órát kitöltő programkínálat.

És mit profitálnak ebből a vidéki városok? Az MCC tálcán kínálja a megoldást. Nem kell egy diáknak a fővárosi nagy egyetemek valamelyikére beküzdenie magát vagy egyedül, saját pénzből nekivágni egy külföldi felsőoktatási kalandnak. A Mathias Corvinus Collegium ugyanazt a tudásanyagot és ugyanazokat a lehetőségeket kínálja Kolozsvártól Győrig, Miskolctól Pécsig.

A jelentkezés az Egyetemi Programba most van. Debrecenben, Győrött, Miskolcon, Szegeden és Pécsett április 14-ig várják az elsőéves egyetemi hallgatók jelentkezését. Ők az iskolarendszeri képzést tudják megjelölni. A most érettségizők pedig, ha a fenti nagyvárosokban vagy Budapesten folytatják majd tanulmányaikat, akkor nekik a Juniorképzés a cél és június végéig van lehetőségük pályázni.

Raffi is ezt tette tavaly, ő az idei nyarat az oxfordi campuson tölti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában