Szavazás

2024.04.29. 17:46

Akadozik az ellenzéki pártok ajánlásgyűjtése

A legrosszabban a Jobbik, az LMP és a Momentum áll. Közülük is egyértelműen a Jobbik az, amely alig-alig fogja tudni megugrani számos helyen a lista- és jelöltállítás kritériumait.

MW

Illusztráció/ A Demokratikus Koalíciónak (DK) aláírásgyűjtése

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

A Jobbik, az LMP és a Momentum számára nagy nehézséget okoz az ajánlások összegyűjtése – tudta meg a Magyar Nemzet. A DK–MSZP–Párbeszéd-koalíció jól halad, a Tisza Párt állítólag már összegyűjtötte az aláírásokat, a Mi Hazánk pedig hétfőn le is adta az ajánlóíveket az EP-választásra.
Kínosan lassan gyűlnek az aláírások több ellenzéki pártok ajánlóívein, a választók apatikusak, bizalmatlanok – tudta meg a lap az ellenzéki forrásokból.

A legrosszabban a Jobbik, az LMP és a Momentum áll. Közülük is egyértelműen a Jobbik az, amely alig-alig fogja tudni megugorni számos helyen a lista- és jelöltállítás kritériumait.

Az LMP Vitézy Dávid jelöltsége miatt Budapesten könnyebben gyűjt, ugyanez igaz más okból a Momentumra is, a párt bázisa javarészt Budapesten található. 

A fővároson kívül azonban az LMP és a Momentum is jelentős nehézségekkel néz szembe.

DK–MSZP–Párbeszéd-koalíció jelenleg elégedett az összeszedett ajánlások számával, ám a vármegyei közgyűlési listák kapcsán nekik is lassan gyűlnek az aláírások. Itt az okozza a problémát, hogy a jogszabályok szerint a megyei jogú városokban nem gyűjthetnek. Úgy tűnik eközben, hogy a Magyar Péter nevével fémjelzett Tisza Párt szintén megfelelően halad a feladattal. Magyar már rögtön az első nap bejelentette, összegyűlt az uniós választáson való elinduláshoz szükséges mennyiségű szignó, ám eddig nem érkezett hír arról, hogy pártja le is adta volna az íveket.

A Mi Hazánk hétfőn leadta ajánlásait az EP-választásokra, a 20 ezer helyett 30 ezer aláírást gyűjtöttek.

Mi áll a háttérben?

Az utcai találkozókon, a pultoknál általában  jó a hangulat, de azok az aktivisták, akik bekopogtatnak egy-egy korábbi támogatóhoz az ajánlás végett, sokszor hoppon maradnak. 

Az egyik legnagyobb probléma, hogy míg korábban a támogatók szívesen aláírtak több pártnak, addig most ez kevésbé jellemző.

Pedig az aktivisták igyekeznek felhívni mindenki figyelmét arra, hogy akár több politikai formációt és jelöltet is lehet támogatni.

A cikk IDE KATTINTVA folytatódik!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában