Segítség

2024.03.28. 11:50

Újabb rászorulók támogatásáról döntött a Pro Filii Alapítvány

Ismét negyedmilliárd forinttal segít civil szervezeteket és magánszemélyeket a Pro Filii Alapítvány – közölte a Mészáros Csoport csütörtökön az MTI-vel.

MW

Tóth Krisztina, a Mészáros csoport kommunikációs igazgatója

Forrás: MTI

Fotó: Bodnár Boglárka

Közleményük szerit az idei első negyedévben benyújtott 765 pályázó összesen 4,1 milliárd forint támogatást igényelt a Mészáros Csoport alapítványától. 

A kuratórium döntésének értelmében végül 53 pályázat részesült pozitív elbírálásban, 248 millió forint értékben.

A Mészáros Csoport karitatív tevékenységét koordináló, évi egymilliárd forintot támogatásra fordító Pro Filii Alapítvány még karácsony előtt döntött az idei negyedik alkalommal meghirdetett pályázatokról annak érdekében, hogy a támogatások mielőbb eljussanak a rászorulókhoz – olvasható.

Mint írták, az idei év első negyedévében a cégcsoport vezetőiből álló bírálóbizottság javaslatára a kuratórium a 230 beérkezett magánszemély pályázatából 22 pályázónak csaknem 57 millió forintos, az 535 beérkezett civil és nonprofit szervezet kérelméből pedig 31-nek 191 millió forintos támogatásáról döntött. 

A Pro Filii Alapítvány céljával összhangban előnyben részesültek azok a kérelmek, amelyek célcsoportja egészségügyi-, szociális- vagy más okból hátrányos helyzetű gyermekek, a támogatás segítségével pedig szélesebb körű segítségnyújtás valósítható meg. Az alapítvány a 22 magánszemélyből 20 olyan családot támogat, amelyek ritka betegségben szenvedő, vagy mozgássérült gyermeket nevelnek és a támogatási összeget a gyermekek gyógykezelésére fordíthatják. 

Esélyt kaphat a gyógyulásra többek között egy tizenkét éves kisfiú, aki egy nagyon ritka, úgynevezett Smith-Lemli-Opitz szindrómával született, valamint egy kétéves kisfiú is, aki még magzati korban többszörös agyvérzést szenvedett.

A szervezetek közül a Budapest Önkéntes Mentőszervezet Egyesület csaknem 8,5 millió forintos támogatásban részesül, amelynek köszönhetően egy életmentő kutatóeszközt szerezhet be. Pozitív elbírálásban részesült a Ments Életet Közhasznú Alapítvány is, amely a leukémiából gyógyuló gyermekek számára szervez véradásokat.

A szociális és egészségügyi támogatásokon túl az alapítvány kulturális, tudományos és sport tárgyú pályázatok támogatásáról is döntött.

A Kutatók Éjszakája Alapítvány az Európai Tudományért az idei Kutatók Éjszakája eseménysorozat megszervezéséhez kap támogatást. A Középiskolások Szabadegyeteme Egyesület pedig egyetemre felkészítő táborokat szervez magyarországi és határon túli középiskolásoknak, amely a programban közreműködő önkénteseik révén így megsokszorozhatja a Pro Filii Alapítványtól kapott támogatást.

A közleményben idézik Tóth Krisztinát, a Mészáros Csoport társadalmi felelősségvállalás igazgatóját, aki az első negyedéves pályázati elbírálások kapcsán leszögezte:

a beérkezett csaknem 800 pályázat azt bizonyítja, hogy óriási igény van a versenyszféra társadalmi felelősségvállalására, amelyben a Mészáros Csoport az élen jár. Az alapítvány működése óta két és negyedmilliárd forintot fordítottunk civil szervezetek és magánszemélyek támogatására, stratégiai partnereinken keresztül pedig további kétmilliárdot a legsérülékenyebb társadalmi rétegekre.

Minden eddiginél nagyobb hangsúlyt fektetünk arra, hogy olyan szervezeteket támogassunk, akik saját erőforrásaikat hozzáadva megsokszorozzák az erre a célra fordított összegeket – húzta alá Tóth Krisztina, aki egyben a Pro Filii Alapítvány kurátora is.

A 2024. évi első negyedévben beérkezett pályázati anyagokról szóló kuratóriumi döntés eredménye a IDE KATTINTVA olvasható.

Újabb iskolákat fejleszt a Mészáros Csoport High-Tech Suli programja

Minden eddiginél több, összesen 127 iskolai alapítvány pályázott a High-Tech Suli program támogatására, a benyújtott szakmai anyagok kiemelkedő színvonala miatt a támogató és az értékelő bizottság úgy döntött, hogy az eredeti kiíráshoz képest eggyel több – összesen hat – intézmény juthat hozzá a mintegy 40 millió forintos fejlesztéshez – közölte a Mészáros Csoport az MTI-vel csütörtökön.

A Mészáros Csoport High-Tech Suli programjának ötödik pályázatán modern, 21. századi digitális tanterem kialakítására és a hozzá kapcsolódó szakmai program megvalósítására támogatást nyert el a Cecei Általános Iskola, a Csopaki Református Általános Iskola, a Herceghalmi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, a Józsefvárosi Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Általános Iskola, a Monori Jászai Mari Általános Iskola és a Szegedi Gregor József Általános Iskola

 – tudatták.

Horváth Ádám, a program szakmai vezetője szerint az évről-évre növekvő pályázati anyagok számából az látszik, hogy folyamatos az érdeklődés a High-Tech Suli program iránt; a rendkívül magas színvonalú szakmai anyagokból kiderült, hogy már minden pályázó számára egyértelmű, milyen hatalmas lehetőség egy ilyen terem: nemcsak bizonyos kompetenciák fejlesztésében nyújt kiemelkedő segítséget, de a diákok későbbi munkaerőpiaci elhelyezkedésben is.

 Mára olyan közösség lettünk, amelyhez bárki szívesen csatlakozna 

– fogalmazott Horváth Ádám.

A közleményben hangsúlyozták: a program egyedülálló és több elemében is újszerű, az iskola által kijelölt termet felújítják és olyan modern digitális eszközökkel látják el, „amelyekkel új dimenzióba kerül az oktatás”. Számos high-tech eszközt kapnak az iskolák, a fejlesztés középpontjában mégis a tanuló és a tanár kapcsolata, az együttműködés hatékonyabbá tétele, a differenciálás támogatás és a készségfejlesztés áll. A tárgyalkotó eszközök – 3D nyomtató, lézervágó – a tanulók komplex problémamegoldó készségét, technikai kompetenciáit és kiemelten a kommunikációs, együttműködési készségeit fejlesztik – részletezték.

Hozzátették:

a tanárok féléves módszertani és eszközhasználati képzésen vesznek részt, illetve a többletmunkájuk elismeréseként havi bérkiegészítésben is részesülnek. 

Az új, minden igényt kielégítő tantermek várhatóan júniusra készülnek el, így a jövő tanévet már itt kezdhetik a nyertes iskolák diákjai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában