Bajnokok ligája

2024.04.10. 13:15

Aljas-e a Barcelona? A párizsiak megadták a maguk válaszát

A keddi találkozók után ma két mérkőzéssel folytatódnak a labdarúgó Bajnokok Ligája negyeddöntői. A nap rangadóján a Paris Saint-Germain a Barcelona csapatát fogadja, ahol a párizsi klub szurkolói már nagyon készülnek az összecsapásra. A másik találkozón pedig az Atlético Madrid és a Borussia Dortmund méri össze az erejét.

MW

A bajnoki címvédő Paris Saint-Germain játékosai ünnepelnek a trófeával, miután 2-0-ra győztek a kupagyőztes Toulouse ellen a labdarúgó francia Szuperkupában Párizsban 2024. január 3-án

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Teresa Suárez

A Paris Saint-Germain és a Barcelona eddig tizenkét meccset játszott egymással: a négy döntetlen mellett mindkét fél négyszer nyert, és az összesített gólkülönbség is csak hajszállal, 23-21-re jobb a franciák javára. Ám amikor az egyenes kieséses szakaszban találkoztak, a nyolcad- vagy a negyeddöntőben, az öt alkalomból háromszor a Barca ment tovább. Mbappé vezérletével legutóbb a párizsiak jutottak tovább, így mondhatnánk, hogy a PSG szurkolóinak a legutóbbi találkozás a Barcelonával szép emlék. Azonban mindezt felülírja az a mérhetetlen bosszúság, amit még 2017-ben a két csapat negyeddöntős párharca okozott nekik – derült ki a Magyar Nemzet oldaláról.

Ellenséges terület

Akkor a franciák az első meccset otthon 4-0-ra megnyerték, és meg sem fordult a fejükben, hogy kieshetnek. Mégis ez történt, és a Nou Campban úgy kaptak ki 6-1-re, hogy a 87. percben még csak kétgólos hátrányban voltak. A hajrában aztán Neymar a 88. és 91. percben (másodszor 11-esből), majd Sergi Roberto a 95. percben bevette a PSG kapuját. A Paris Saint-Germain a találkozó után egy listán tizenöt bírói hibát rótt fel a német Deniz Aytekinnek, főleg azt, hogy a 90. percben 11-est ítélt a katalánok javára.

Így nem meglepő, hogy a PSG ultrái megpróbálnak nyomást gyakorolni a katalánokra, és nem éppen sportszerűen készülnek. Már a csapatuk múlt szombati bajnoki meccsén, amelyen a listavezető hazai pályán erősen tartalékos összeállításban csak 1-1-re végzett a Clermont ellen, kórusban szidták a Barcelonát – olvasható a Magyar Nemzet oldalán.

A Paris Saint-Germain (PSG) szurkolói ünnepelnek Párizsban 2020. augusztus 18-án, miután csapatuk a Bajnokok Ligája elődöntőjében
Fotó: Ian Langsdon / Forrás: MTI/EPA

Sőt, vasárnap este közleményben fordultak valamennyi PSG-drukkerhez, hogy a Parc des Princes stadionban ma teremtsenek olyan atmoszférát, hogy – idézzük – „az aljas Barcelona, amelynek olyan gyakran kedveznek a játékvezetők, nyomás alatt érezze magát egy ellenséges területen”. 

A labdabirtoklás lesz a lényeg

A párizsiak spanyol edzője, Luis Enrique számára nagyon különleges a mai összecsapás. Az egykori spanyol labdarúgó 1996 és 2004 között a Barcelona játékosa volt, s hosszú évekig a Barca jelenleg edzője, Xavi csapattársa is.

„Nem ismerem Xavit edzőként. A klubot és a játékosokat nagyon jól ismerem, de nem tudom, hogy ez előnyt jelent-e. Érzelmi oldalról óriási élmény ez a találkozás nekem, és úgy érzem, készen állok rá. A munkámat végzem, profinak kell lennem. Kedvelem a Barcát, de most mindenekelőtt a saját csapatommal foglalkozom. Úgy gondolom, a találkozón mindkét együttes megpróbál majd nyomást gyakorolni a másikra, és a labdabirtoklás lesz a fókuszban” – árulta el a spanyol tréner.

Simeone „fél százados” lehet

A másik mai találkozón éppen az Atlético Madrid, a La Liga 4. helyezettje látja vendégül a Borussia Dortmundot. Az Atlético vezetőedzője, Diego Simeone edzőként 49 győztes meccset számlál a BL-ben, és ma szeretne jubilálni. S bár a Dortmund a Bundesligában csak az ötödik helyen áll, az Atlético nem veheti félvállról a mai összecsapást. A Borussia ugyanis a legutóbb hét BL-találkozóján veretlen – négy győzelem, három döntetlen a mérlege – maradt, s ebből öt meccset a PSG-t, a Milant és a Newcastle Unitedet felvonultató csoportban vívott meg. S ebben a csoportban az első helyen zárt, három ponttal megelőzte a Paris Saint-Germaint. 

Bajnokok Ligája, negyeddöntő, első mérkőzések, szerdai program:

Paris Saint-Germain (francia)–Barcelona (spanyol) 21.00

Atlético Madrid (spanyol)–Borussia Dortmund (német) 21.00

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában