Közélet

2016.11.07. 19:01

Amikor ellepték Békéscsabát a hírességek

Igazi világsztárt is üdvözölhetett idén a 20. Csabai Kolbászfesztivál közönsége. Thomas Anders a Modern Talking Band-del lépett színpadra, és fergeteges koncertet adott. Sztárséfekből sem volt hiány a zsűrikben, Gaspar Stancic bácskai származású, Amerikában élő mesterrel és Magos Zoltánnal, a Pesti Vigadó konyhafőnökével is beszélgettünk.

Nyemcsok László, Fotó: Imre György

Fotó: lmre Gyorgy

Hégely Sándor fesztiváligazgató és felesége egy szál csabai vastagkolbásszal lepték meg öltözőjében Thomas Anderst, a Modern Talking Band frontemberét koncertje előtt. Thomas elmondta, jól jött az utánpótlás, mert amit korábban küldtek ki neki, nagyon hamar elfogyott. A világsztár repülővel érkezett Budapestre, majd onnan autóval Békéscsabára, német csapatának beállását is már százak figyelték. Aztán Thomas a színpadra lépett, és magyarul köszönt: Jó estét, Békéscsaba! Fergeteges koncertet nyomott le zenekarával, a visszatapsolások után három ráadásszámot is játszottak. A színpad előtt sokan táncra perdültek a koncert alatt. Akiknek tinédzser korukban volt kedvencük a Modern Talking, azok is jól érezték magukat, és akik most hallották először Thomast, azok sem csalódtak, ugyanis rockosabb változatban, modern hangzásban idézte fel együttesével a világslágereket.


A ''80-as évek slágergyáros csapatát, a Modern Talkingot alkotta Thomas Anders és Dieter Bohlen nélkül. Néhány mondatot sikerült váltani Thomas-szal. Elmondta, Dieterrel már nincsenek szoros kapcsolatban, de időről időre telefonálnak egymásnak és sms-eznek néha. 

– Volt egy közös zenei karrierünk, de 13 évvel ezelőtt szétváltunk – ecsetelte Thomas. – A rajongók szerte a világban a koncertjeimen hallhatják újra a Modern Talking slágereit. Fellépni a világ bármely pontján öröm számomra, így Békéscsabára is szívesen jöttem, fantasztikus volt a közönség.


Kitért arra is, feleségének saját vállalkozása van, egy webáruházat üzemeltet, míg fia egy bentlakásos iskola tanulója. Amikor a nyári vakáció alatt turnézik, mindig magával viszi őket, miként idén augusztusban is, amikor az Egyesült Államokban jártak.

A rajongók közül ketten külön, személyesen is találkozhattak, beszélgethettek Thomas-szal. Elmondták, nagyon közvetlen, szerény embert ismertek meg benne.


Gaspar Stancic bácskai származású, Amerikában élő sztárséf – aki dolgozott Szingapurtól Hong-Kongig, Tokióig – is értékelte a 120 mintadarabot felvonultató nemzetközi szárazkolbászverseny mintadarabjait a fesztiválon. Elmondta, volt, amikor hét éttermet vezetett Amerikában, a dallasival benne volt az első 100-ban az USA-ban. Amerikai felesége és négy lánya van, számukra és az unokáknak főzi a székelygulyást, a töltött káposztát, amit nagyon szeretnek.

Magos Zoltán, a Pesti Vigadó konyhafőnöke először jött a Csabai Kolbászfesztiválra, de az élményei miatt biztosan nem utoljára. Zoltán évekig volt Rómában a magyar nagykövetség séfje. Magyarországon az olasz konyha nagykövetének tartják.

– Olasz falatok címmel készítettem a Paprika Tv-ben egy sorozatot – mondta. – Egy évnyi kihagyással egyszer öt, majd négy évig volt szerencsém vezetni Rómában a követségi konyhát. Igazából protokoll munka volt, de szerencsére a nagykövet vevő volt a kísérletezésre. Mivel egy személyben voltam a konyha, rákényszerültem arra, hogy használjam a fejemet, a tudásomat. Ez rávezetett új dolgokra, tudtam fejlődni.

A konyhafőnök zsűrizett és kóstolt is a csabai fesztiválon. Elmondta: ha beír egy számot, hogy 120 ezer ember négy nap alatt egy fesztiválon, az jól hangzik. Ha valaki viszont beteszi ide a lábát, mellbe vágja az elképesztő nagyság. Ahogy fogalmazott: brutál a fesztivál.

– Jó beleharapni ezekbe a kolbászokba. Bár nem rajongok a sütni való kolbászokért, de itt ezek is zseniálisak – ecsetelte Magos Zoltán. – A csabai és a gyulai kolbászra is igaz: ha az étel szónál felcseréljük a két mássalhangzót, az az életet jelenti. 

Csepregi Éva, a Neoton Família Sztárjai énekesnője elmondta, Békéscsaba városát, az itteni közönséget és a kolbászt is nagyon szereti.


– Sokfelé megfordultam a világban, de a mi kolbászunk verhetetlen, ez újra bebizonyosodott Csabán – ecsetelte Éva. – Jó érzés volt újra visszatérni oda, ahol az embert, a slágereit kedvelik, Békéscsaba közel áll a szívünkhöz. Ahogy a kolbászkészítők, úgy mi is őrizzük a hagyományokat, ahogy a csabaiak a kolbászokban, mi a slágerekben tobzódunk, így a közönség hallhatta a régi kedvenc Neoton-számokat is.

Csabán énekelt, Kondoroson tölti a kolbászt
Nyerges Attila, az Ismerős Arcok gitáros-énekese lényegében hazajött Békés megyébe.

– Nagynéném kondorosi, és náluk minden évben készítünk kolbászt, aktívan kiveszem a részem a gyúrásból és a kolbász fogyasztásából is – hangsúlyozta Nyerges Attila. – Mi néhányan töltjük a kolbászt, és már így is jó a hangulat. A koncertünk napján a Csabai Kolbászfesztiválon 750 csapat gyúrt, óriási hangulatot teremtettek. A zenekarral együtt mi is igyekeztünk hozzátenni valamit ahhoz, hogy jól szórakozzanak a rendezvény látgatói. Az elmúlt 16 év legnagyobb slágerei mellett újdonságokkal is előrukkoltunk. Szerettünk volna azoknak is élményt nyújtani, akik régóta ismernek bennünket, és azoknak is, akik most hallottak, láttak először.

Az Ismerős Arcok gitáros-énekese elmondta, ahogy a kolbászban, úgy az ő zenéjükben is sokféle íz érik össze. A hagyományos rockzenei hangzás mellett felfedezhetők a blues, a dzsessz, a pop és a világzene stíluselemei is. Dalaik témái között a legjellemzőbb gondolatok a család és a hazaszeretet, kultúránk, értékeink tisztelete és megóvása, valamint a közösségben való létezés fontossága.

– Valamennyi szerzeményünk a hat zenekari tag lelkének zenei lenyomata – fogalmazott Nyerges Attila. – Zenénk „kortalan”, generációról generációra öröklődik, miként a kolbászkészítés tudománya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!