Közélet

2016.10.30. 14:56

Aranyérmet kaptak a közönségtől a Csípős Csajok

A hat, pirosba öltözött, mosolygós hölgy kolbászát bronzzal díjazták, de a közönség szerint aranyat érnek.

BEOL

Fotó: lmre Gyorgy

A Csípős Csajok kolbászegyetemre is mennének
Hat jó csaj, anyukák, unokatestvérek, sógornők úgy döntöttek, elindulnak a kolbászfesztivál gyúróversenyén. A Csabagyöngye-sátorban kolbászukat bronzéremmel díjazták, de a csinosságuk, a mosolyuk és a hozzáállásuk miatt aranyat érdemeltek a közönségtől. Külön kötényt varrattak, egyenfrizurát, -fejdíszt készíttettek, a piros rúzs és a piros köröm is a közös dizájn részét képezte.

– Ez volt a csajos része a versenyzésünknek, egyébként pedig férfias kolbászt készítettünk – hangsúlyozta Mede Zsuzsanna csapatkapitány.  Mellette a csapat tagjai Mede-Harangozó Ágota, Kiss-Roik Zsanett, dr. Kiss Ágnes, Bástyiné Poljak Krisztina és Füzes Edit voltak.  Ahogy a csajok mondták, a sikeren felbuzdulva lehet, hogy a második vagy a harmadik diploma megszerzéséért kolbászegyetemre is bejelentkeznek.

Brutál a fesztivál az olasz konyha nagykövete szerint
Magos Zoltán, a Pesti Vigadó konyhafőnöke először jött a Csabai Kolbászfesztiválra, de az élményei miatt biztosan nem utoljára. Zoltán évekig volt Rómában a magyar nagykövetség séfje. Magyarországon az olasz konyha nagykövetének tartják.


– Olasz falatok címmel készítettem a Paprika Tv-ben egy sorozatot – mondta. – Egy évnyi kihagyással egyszer öt, majd négy évig volt szerencsém vezetni Rómában a követségi konyhát. Igazából protokoll munka volt, de szerencsére a nagykövet vevő volt a kísérletezésre. Mivel egy személyben voltam a konyha, rákényszerültem arra, hogy használjam a fejemet, a tudásomat. Ez rávezetett új dolgokra, tudtam fejlődni.
A konyhafőnök zsűrizett és kóstolt is a csabai fesztiválon. Elmondta: ha beír egy számot, hogy 120 ezer ember négy nap alatt egy fesztiválon, az jól hangzik. De ha valaki beteszi ide a lábát, mellbe vágja az elképesztő nagyság, ahogy fogalmazott: brutál a fesztivál.

– Jó beleharapni ezekbe a kolbászokba. Bár nem rajongok a sütni való kolbászokért, de itt ezek is zseniálisak – ecsetelte Magos Zoltán – A csabai kolbászra valóban igaz: ha az étel szónál felcserélünk két mássalhangzót, az életet jelenti.

Látványos főzések kóstoltatással
A Csabai Kolbászfesztivál mezőgazdasági és élelmiszer-ipari kiállításának sátrában keresett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) standja, ahol látványfőzéseket és kóstoltatásokat is tartottak pénteken és szombaton. A házigazda dr. Kulcsár László, a NAK megyei elnöke volt, aki többek között együtt főzött Kis Miklós Zsolt agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkárral, Vantara Gyula és Dankó Béla országgyűlési képviselőkkel, Szarvas Péterrel, Békéscsaba polgármesterével, dr. Becsei Lászlóval, a Békés Megyei Központi Kórház főigazgatójával. A szakmai irányítást Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke, olimpiai aranyérmes mesterszakács látta el. Számos finomság készült a csabai disznótoros értékektől a csabai ízes raguig, a kolbász mindegyik ételben főszerepet játszott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!