Békéscsaba

2024.04.16. 07:25

Képkönyvek: különleges történeteket meséltek a megyei könyvtárban – videóval

Hétfőn délelőtt tartották Békéscsabán, a Békés Megyei Könyvtárban az egri Bródy Sándor Könyvtár „Végtelen történeteink” című silent book-kiállítás megnyitóját. A silent book-ok, azaz képkönyvek egy új műfajt képviselnek Magyarországon, melyet külföldi példák inspiráltak.

Dinya Magdolna

Tőzsér Istvánné, a Bródy Sándor Könyvtár igazgatója és Juhász Zoltán, a Békés Megyei Könyvtár igazgatója köszöntötte a résztvevőket. Tőzsér Istvánné, elmondta, hogy a silent book-ok, azaz képkönyvek egy új műfajt képviselnek Magyarországon, melyet külföldi példák inspiráltak. Ezeket a könyveket olvasásfejlesztésre, csapatépítésre és kommunikációs gyakorlatokra használják. A könyvekben neves illusztrátorok által készített grafikák találhatók, melyek ezáltal különleges művészeti értéket is képviselnek. 

képkönyvek, fiatal, foglalkozás, megyei könyvtár
Minden fiatal aktívan vett részt a foglalkozáson, megismerkedtek a képkönyvekkel. Fotó: Beol.hu

Juhász Zoltán igazgató rámutatott arra, hogy a könyvekben a történeteket főként a képek és grafikák hozzák életre. Kifejezte, hogy ez egy igazán különleges dokumentum típus, amely egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

Képkönyvek: képi világ segítségével alkotják meg a történetet

Ennek a kiadványtípusnak az egyik különlegessége, hogy nem tartalmaz összefüggő szöveget, pusztán a képi világ segítségével hozzák létre a történetet. Első hallásra ez az elnevezés arra enged következtetni, hogy olyan kiadványokról van szó, melyek csendet, elcsendesedést igényelnek. Azonban, ha jobban megismerjük a műfajt, és felütünk egy könyvet, hamar rájövünk, hogy a silent book mesélésre, beszédre késztet. A képkönyvek olyan közösségi élményt teremtenek, mint a mozi-film. Képesek a figyelmet tartósan és aktívan felkelteni és fenntartani. Ezek a könyvek minden korosztályt megszólítanak, főleg azokat akik különleges történeteket szeretnének megismerni és szeretik használni a fantáziájukat.

A Békéscsabai Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Albert Technikum és Kollégium grafikus tanulói is részt vettek a programon. A silent book bemutató foglalkozásokat az egri Bródy Sándor Könyvtár munkatársai vezették, Lovas-Szabó Kitti, Pauer Erika és Szabó Eszter. Az eseményre óvodai csoportok, iskolai osztályok, és az érdeklődők is egyaránt becsatlakozhattak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában