Bemutató

2024.04.10. 11:55

Anne Frank és Ártatlanok a Gyulai Várszínházban

A holokauszt magyarországi áldozatainak közelgő emléknapjához kapcsolódva két előadást is bemutat a Gyulai Várszínház.

Papp Gábor

Április 12-én (pénteken) 19 órakor a világhírű Anne Frank naplója című regényből Thuróczy Katalin által írt monodrámát Tövispataki Beáta (Múzsák Társulat) adja elő.

várszínház, bemutatók

Anne Frank naplóját a világ valamennyi országában ismerik, számtalan nyelvre fordították le. Anne Németországban, tehetős zsidó családban született és arról álmodozott, hogy híres író, újságíró lesz belőle. Vágya nem úgy teljesült, ahogy szerette volna, terveit elsöpörte a II. világháború. A nácik hatalomra jutásának évében, 1933-ban családjával Németországból a biztonság reményében menekült Hollandiába. 1940-ben a németek elfoglalták Amszterdamot, és 1942. júliusában a nácik és a velük együttműködő hollandok megkezdték az ország zsidó lakosságának lengyelországi haláltáborokba történő deportálását. Erre a tervszerű népirtásra a görög eredetű holokauszt, illetve a héber soá, magyar történeti munkákban a vészkorszak kifejezések használatosak. Anne menekülni kényszerült, családjával, éveken át éltek az amszterdami Prinsengracht utca 263. alatti családi vállalkozás hátsó traktusában bujkálva, összezárva több más üldözött zsidóval.

Az 1942. június 12. és 1944. augusztus 1. között időszakban vezette naplóját, amelyben a háború és a kirekesztettség érzésén túl, nyomon követhetjük egy nyílt eszű és szívű kamaszlány gondolatait, életét, ahogy kislányból felnőtt nővé érik. Az előadásra az ifjúsági és felnőtt nézőket egyaránt várják.

Április 18-án felolvasószínházi keretek között, az idei első, saját bemutatójaként, ősbemutatóként hozza létre a Gyulai Várszínház az Ártatlanok – Levelek a Kner család életéből (1938-1946) című előadást. A nagy múltú, világhírűvé vált gyomai nyomdász- és művészdinasztia életébe bepillantást nyújtó előadást Hegedűs D. Géza rendezi, és mellette a Vígszínház kiváló művészei adják elő: Hegyi Barbara, Hirtling István, Waskovics Andrea, ifj. Vidnyánszky Attila. Kner Izidor Gyomán, Budapesten és Chicagóban élő leszármazottainak levelei katartikus erővel idézik meg egy magyar zsidó család tagjainak a II. világháború előtti, alatti és utáni életesélyeit, elsősorban a menni vagy maradni kérdésére adott válaszait, az Amerikába beilleszkedés élményét, a Holokauszt áldozatainak és túlélőinek tragikus sorsát.

Az előadás szöveganyagát a Levelek a Kner család életéből 1938-1949 (2023) című kötetből állította össze az eredeti 700 oldalas könyv leveleinek szerkesztője, Erdész Ádám történész-levéltáros, Szil Ágnes író és dramaturgként Elek Tibor.

A bemutatóra már február óta nincs jegy, de jó hír azok számára, akik lemaradtak a jegyvásárlásról, hogy július 3-án a Várszínpadon megnézhetik majd az előadást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában