Évforduló

2024.04.15. 19:55

Ünnepi képviselő-testületi ülésen adták át a városi elismeréseket - galériával

Ünnepi képviselő-testületi ülést tartottak Békés ismételt várossá nyilvánításának 51. évfordulója alkalmából hétfőn délután a békési kulturális központ színháztermében. Köszöntőt mondott Kálmán Tibor, a város polgármestere. Az ünnepi képviselő-testületi ülésen a városi elismerések is gazdára találtak. A Békés Város Díszpolgára címet H. Kovács Eszter főorvos vehette át, míg a Békés Város Díszpolgára Posztumusz elismerést dr. Pásztor Gyulának ítélte oda a grémium. Emellett további rangos kitüntetéseket is átadtak.

Papp Gábor

Az ünnepi képviselő-testületi ülésen elmondott köszöntőjében Kálmán Tibor, Békés polgármestere elmondta, öt évvel ezelőtt számos ponton indítottak el változásokat, melyekkel a dinamikusabb működés volt a céljuk.

ünnepi képviselő-testületi, elismerések, Békés
Az ünnepi képviselő-testületi ülésén kimagasló személyiségeket és szervezetet tüntettek ki
Fotó: ifj. Jenei Péter

Ünnepi képviselő-testületi ülés, számos előremutató lépés 

– Megalakult a Kulturális Kft. Egyberendeztük a kulturális intézmények működését. Otthont adtunk a nemzetiségeknek és végre újra méltó helyet kaptak a civilek és nyugdíjasok is – részletezte Kálmán Tibor. – Az igényekhez igazítottuk a kulturális programkínálat felosztását, kialakítottuk a Gödör arculatát. Megalakítottuk a Sporttanácsot. 

Hozzátette, kiemelt területté emelték a fiatalság boldogulásának segítését. Támogatják az első lakáshoz jutást éppúgy, mint a letelepedő szakemberek lakáshoz jutását is. Új kertes házakat építenek. Ösztöndíjprogrammal, helyi kedvezményekkel ösztönözték a békési diákság szorgalmát, előbbre jutását.

Hangsúlyozta, a felsoroltakon túl számos eredmény, siker adja azokat a bizonyos mérföldköveket, melyek közös jövő felé vezető lépéseiket segítik. 

– A bajban mutatkozik meg az igazi barát – tartja régi közmondásunk – folytatta a gondolatot. – Az elmúlt időszak ezt látványosan igazolta Békésen is. Soha ekkora szükség nem volt az összefogásra, mint ezekben az években, és bátran mondhatom, városunk kiállta a próbát, intézményeink és a lakosság vált vállnak vetve álltak meg a nehéz időkben. Civil szervezetek és magánszemélyek hosszú sora keresett meg nap mint nap, hogy tudását, segítségét felajánlja.

Kifejtette, a válságkezelés mellett is sikerült pályázatokat nyerniük. Energetikai, kulturális és szabadidős programokat támogató projektek indultak, indulnak a közeljövőben is. A rendelőintézet rövidesen befejeződő megújulása egy kimagaslóan felszerelt, modern intézményt, szakellátások sorát jelenti a békésieknek. Küszöbön áll a város eddigi történetének legnagyobb aszfaltozási programja, melynek keretében 47+3 utcát tudnak leaszfaltozni. Kiemelte Dankó Béla szerepét és segítségét a sikeres pályázatokban.

Átadták a városi elismeréseket

A program rendhagyó oklevél átadással folytatódott. A Pécsi Tudományegyetem Tanárképző Főiskolája Gyémántoklevelét Kálmán Tibor és Deákné Domonkos Julianna tanácsnok adta Jenei Béla magyar-történelem-orosz szakos tanárnak, nyugalmazott iskolaigazgatónak.

Ezután a Belencéres Néptáncegyüttes műsora következett, majd a 2023. év békési sportolóinak elismeréseit, illetve a Civilek a Városért díjat adták át.

Az év békési sportolója címet a képviselő-testület Balog Ágnes Kira asztaliteniszezőnek (edzője: Balogh József) Brezina Tamara Lili kettlebell versenyzőnek (edzője: Szűcs Istvánné), Hortobágyi János gerelyhajítónak (edzője: Rácz András) ítélte oda.

A Civilek a Városért kitüntetést az ausztrál-magyar kapcsolatok erősítése és jótékonysági munkája elismeréseként a Juhász Zoltán elnök vezette Ausztráliai és Békési Polgárok Egyesülete érdemelte ki.

Ezután a békési alapfokú művészeti iskola műsorával folytatódott a program. 

A „Békés Város Közszolgálatáért” díjat a betegekért végzett áldozatos munkája elismeréseként dr. Szuromi Pálné szemészeti szakasszisztens vehette át.

Békés városban végzett, több évtizedes értékteremtő pedagógiai tevékenységéért a Kecskeméti Gábor díjat Balogh Erika Eszter részére adományozta a képviselő-testület. A városban végzett több évtizedes, hagyományőrző népművészeti tevékenységéért a Pro Urbe Békést Kocsor Imréné iparművész érdemelte ki. 

Ezután Molnár Katalin békési énekes lépett fel.

A képviselő-testület dr. Pásztor Gyula részére „Békés Város Díszpolgára” posztumusz kitüntetést adományozott, aki Békés város és polgárai érdekében tevékenységével kimagasló érdemeket szerzett.

Békés város lakosságának egészségéért és szociális helyzetük javításáért végzett több évtizedes kiemelkedő szakmai, és a társadalmi életében betöltött munkája elismeréseként a „Békés Város Díszpolgára” címet H. Kovács Eszter nyugalmazott fogorvos, tiszti főorvos érdemelte ki.

Az esemény követő fogadáson Kálmán Tibor polgármester mondott köszöntőt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában