Szarvas

2024.04.15. 11:50

Récefiókák vették birtokba a Körösvölgyi Állatpark tavát

Nemcsak a természetben, de néhány napja a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság szarvasi Körösvölgyi Állatparkjának taván is kikeltek az első récefiókák. Minden évben kedves színfoltjai a park látnivalóinak a récefiókák.

Vásári Erzsébet

A nemzeti park récefiókákról szóló beszámolójából kiderült: idén is több helyen kotlanak a tó környezetében tőkés récék és nyári ludak is. A fészkelés megkönnyítésére, a tó környezetében, a rejtőzködést segítő nádkúpokat, a kisebb testű, odúban költő réce fajok részére pedig mesterséges fészekodúkat alakítottak ki az állatpark munkatársai. A tőkés récék pedig akár 20-25 tojást is raknak. 

réceszaporulat, récefiókák, Körösvölgyi Állatpark, récék, tó
A récefiókák még pehelytollazatukban követik szüleiket a Körösvölgyi Állatpark taván. Fotó: Urbancsok Éva

A vízben már könnyedén követik szüleiket a récefiókák

Elárulták, hogy az első réce párok már büszkén vezetik aprócska fiókáikat, akik már a kikelést követően fészekhagyók és önálló táplálkozásra képesek. Bár a szárazföldön még esetlenül totyognak, a vízben már könnyedén követik szüleiket, akik vehemensen védelmezik őket minden veszélytől.

A kiskacsák alapszíne zöldessárga, hátuk, fejük teteje fekete, anyjukhoz hasonlóan szemcsíkot viselnek, csőrük és lábuk lilásfekete. Ez a színezet remekül elrejti őket a parti iszapos talajon, nádasban, vízinövények kusza, árnyékos sűrűjében. Pehelytollazatukat körülbelül két hétig tartják meg, majd fokozatosan kinő felnőttkori tollruhájuk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában