Békés Vármegye Önkormányzata

2024.04.15. 17:53

Fejlesztések kerültek előtérbe az információs napon

Információs napot szervezett Békés Vármegye Önkormányzata hétfőn Békéscsabán, a Csabagyöngye Kulturális Központban. A rendezvényen számos településvezető és szakember vett részt, és azon szóba kerültek többek között a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) és a TOP Plusz keretében megvalósult, megvalósuló beruházások, az aktív- és ökoturisztikai fejlesztések, az önkormányzatokat érintő kérdések és a hazai területpolitika megújítása is.

Licska Balázs

Zalai Mihály, Békés Vármegye Önkormányzatának elnöke elmondta, hogy miközben zajlanak a településen a beruházások, elsősorban területfejlesztési témák kerültek előtérbe a fórumon. Hozzátette, hogy figyelnek az igényekre is az előadók és a témák kapcsán, és mindig vannak speciálisak, amelyekkel foglalkoznak, idén ilyen az aktív- és ökoturisztika. Különleges év a mostani, hiszen nyáron lesz az önkormányzati választás, a mandátum viszont őszig szól.

felesztések, információs nap, Békés vármegye
Zalai Mihály, Békés Vármegye Önkormányzatának elnöke mondott köszöntőt
Fotó: Licska Balázs

Minden fejlesztési forrásra szükség van

Minden fejlesztési forrásra szüksége van Békés vármegyének, hiszek azok a gazdaságot erősítik, a foglalkoztatottságot növelik – hangsúlyozta dr. Rákóczi Attila, a Békés Vármegyei Kormányhivatal főigazgatója. 

Hozzátette, hogy korábban a vármegye önkormányzatával közösen megvalósított projekt keretében több ezer regisztrált álláskeresőnek tudtak munkát biztosítani, és most is van egy úgynevezett paktumprojekt, amelynek keretében az 50 év felettiek, a foglalkoztatást helyettesítő támogatásban részesülők és az inaktívak elhelyezkedését segítik.

A kormányhivatal a 36 nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházást koordinál, ugyanakkor, mint dr. Rákóczi Attila főigazgatója kiemelte, minden fejlesztésre úgy tekintenek – legyen szó hatósági eljárásokról, egyeztetésekről, engedélyekről –, mintha nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű lenne. 

felesztések, információs nap, Békés vármegye
A Békés Vármegyei Kormányhivatal főigazgatója, dr. Rákóczi Attila is felszólalt
Fotó: Licska Balázs

Erre figyelnek az aktív- és ökoturisztikai fejlesztéseknél

Vannak jó példák az aktív turizmusra Békés vármegyében, amely jó adottságokkal rendelkezik – mondta Petényi Mirkó, az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ ügyvezető igazgatója. Elmondta, csak olyan beruházásokat valósítanak meg, amelyek jók a turistáknak és a helyi közösségnek, a társadalomnak is, amelyek illeszkednek a természetbe és fenntarthatóak. Az aktív turisták nyitottak a helyi termékekre, illetve előnyben részesítik a helyi szolgáltatásokat.

A kormány elfogadta a Nemzeti Aktív Turisztikai Stratégiát, és születnek térségi stratégiák, így a Körösök völgyére is. A terület jelentős része Békés vármegyében van, de túlmutat a határokon. Hangsúlyozta, hogy pontszerű fejlesztések helyett hálózatokat fejlesztenek, ami újdonságot jelent a korábbiakhoz képest.

felesztések, információs nap, Békés vármegye
Fotó: Licska Balázs

Ötven vízi megálló, négyszáz kilométer kerékpárút

A Körösök völgyében, a Körösökön és az Élővíz-csatornán ötven vízi megállópontot hoznak létre. Négyszáz kilométer kerékpáros útvonalat jelölnek, tábláznak ki. Szeretnék, hogy ezek bekerülhessenek az országos útvonaltervező-rendszerbe, így rögtön felkerülne a kerékpáros turisták térképére a Körösök völgye. Célnak nevezte, hogy legyen saját arculata a térségnek, népszerűsítenék, hogy szép a táj, könnyű a terep, felfedezhető, érdemes ide eljönni.

Egy kutatás alapján az aktív turisták fele túrázik, kirándul, míg a harmada kerékpározik. Célpontokat pedig korábbi utazások és ismerősök ajánlata alapján választanak leginkább, de sokan vannak, akik az internet alapján döntenek. Ezért fontos, hogy a Körösök völgye kínálatával találkozhassanak az interneten az érdeklődők.

Októberig marad a mostani polgármester

A Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium önkormányzati államtitkára, dr. Dukai Miklós elmondta, hogy idén egy időben lesznek az európai parlamenti és az önkormányzati választások. A 2019-ben megválasztott polgármesterek, képviselők megbízatása október 1-jéig tart, míg az idén megválasztottaké október 1-jétől kezdődik.

Hozzátette, hogy jogi értelemben nincs átmeneti időszak. A június 9-ei választást követően októberig ugyanúgy gyakorolják mandátumból fakadó jogaikat és kötelezettségeiket a régiek, mint addig, az újonnan megválasztottaknak semmilyen jogosítványuk nem lesz októberig. Kiemelte: a jogszabályokat ekkor is be kell tartani, követelmény a rendeltetésszerű joggyakorlás.

felesztések, információs nap, Békés vármegye
A választással kapcsolatos kérdésekre dr. Dukai Miklós államtitkár adott választ
Fotó: Licska Balázs

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában