Békéscsaba

2024.04.10. 19:45

Liget Ifjúsági Tér: belakták a helyet a fiatalok

Sikertörténet az, ami Békéscsabán az ifjúság területén zajlik. A lehetőségekből kihozzák a lehető legtöbbet, közösen ötletelnek és közösen valósítanak meg programokat – hangsúlyozták azon a sajtótájékoztatón, amelyet szerdán az ifjúsági kerekasztal előtt tartottak a Liget Ifjúsági Térben.

Licska Balázs

Varga Tamás alpolgármester, Zsótér Mária, a Táliber Közösségfejlesztő Alapítvány elnöke, valamint a diákönkormányzat képviselői, Czigléczki Zoltán, Szerencsi Boglárka és Ilyés Kinga a sajtótájékoztatón

Fotó: Licska Balázs

Varga Tamás alpolgármester elmondta, hogy a szerdai ifjúsági kerekasztallal – amelyen fiatal és fiatalokkal foglalkozók vesznek részt rendszeresen – megkezdődött Békéscsabán a 2026 és 2030 közötti időszakra vonatkozó ifjúsági koncepció kidolgozása. Ez egy stratégiai dokumentum, amelyet korábban elfogadtak a 2016 és 2020, valamint a 2021 és 2025 közötti időszakra is. Hangsúlyozta, hogy ezek a koncepciók nem a fióknak készülnek, ezek mentén haladnak, párbeszédben a fiatalokkal és a fiatalokkal foglalkozó intézményekkel, civil szervezetekkel.

Varga Tamás alpolgármester, Zsótér Mária, a Táliber Közösségfejlesztő Alapítvány elnöke, valamint a diákönkormányzat képviselői, Czigléczki Zoltán, Szerencsi Boglárka és Ilyés Kinga a sajtótájékoztatón
Fotó: Licska Balázs

Megvalósították a terveket

Beszélt arról, hogy a legutóbbi koncepcióban foglalt elképzelések az elmúlt években szinte maradéktalanul megvalósultak, példaként említette, hogy működik a városi ifjúsági parlament; hogy vannak Csabai Garabonciás Napok; hogy extrémsportpályát hoztak létre. Szükség volt egy ifjúsági közösségi tér kialakítására is, így a legfajsúlyosabb az, hogy megnyitotta kapuit 2022. október 3-án a Széchenyi-ligeti látogatóközpontban a Liget Ifjúsági Tér, amely komoly bázist, hátteret adott az ifjúsági munkának, illetve a fiatalok centrumává vált.

Varga Tamás alpolgármester kifejtette, hogy a következő ifjúsági koncepció elkészítése egy több állomásból álló folyamat, ennek érdekében ült össze például szerdán az ifjúsági kerekasztal. A párbeszéd során azt vetik fel, hogy milyen célokat tűzzön ki maga elé a város, a dokumentumra 2025-ben kerülhet pont. Hangsúlyozta, hogy a munkában részt vesz a helyi diákönkormányzat is, amely nem csak saját körein belül tevékeny, illetve amelynek tagjai felelősen gondolkodnak, elképzelésekkel rendelkeznek.

Belakták az ifjúsági közösségi teret

Zsótér Mária, a Liget Ifjúsági Teret működtető Táliber Közösségfejlesztő Alapítvány elnöke is azt emelte ki, hogy a városi ifjúsági közösségi tér létrehozásával teljesült a koncepció egyik fontos eleme. Hangsúlyozta, hogy mindez nemcsak egy tér, hanem egy szellemi műhely is; láthatóvá teszi az ifjúsági munkát; illetve újabb és újabb közösségi kezdeményezéseket generál. 

Tavaly itt közel 500 programot, közösségi eseményt valósítottak meg, amelyek mintegy 6 ezer érdeklődőt, fiatalt vonzottak, ami kiemelkedő számnak tekinthető. Elsősorban fiatalok érkeztek, akik szakmai támogatást kaptak kezdeményezéseikhez, példaként hozta fel a bálokat, de osztályközösséget építő programok is voltak. Kiemelte, hogy a fiatalokkal teljesen belakták a helyet, akik keresik a szolgáltatásokat, a lehetőségeket.

 

Így működik a városi diákönkormányzat

Szerencsi Boglárka, a városi diákönkormányzat alelnöke elmondta, hogy a diákönkormányzat 36 taggal működik, akik 11 intézményből érkeztek. Segíti a munkát a Zsótér Mária vezette Táliber Közösségfejlesztő Alapítvány és Tokár János, a város ifjúsági referense, a pénzügyi háttérért pedig a békéscsabai önkormányzat felel.

Ilyés Kinga, a békéscsabai diákönkormányzat alelnöke megosztotta: a közeljövőben a diákönkormányzat következő jelentős eseménye lesz a városi ifjúsági parlament a Csabagyöngye Kulturális Központban és a Liget Ifjúsági Térben. Tizenkét szekcióban üléseznek, dolgoznak fel az ifjúság számára érdekes témákat, lesznek olyan felvetéseik, amelyekkel a városvezetéshez fordulnak majd.

Czigléczki Zoltán, a városi diákönkormányzat alelnöke hozzátette, hogy célul tűzték ki az iskolák közötti együttműködés erősítését, hozott is fel példákat, hogy ennek érdekében hova látogattak el az elmúlt időszakban. Az általános iskolákkal való kapcsolatfelvételre ugyancsak hangsúlyt fektetnek, illetve a Gál Ferenc Egyetemmel szintén szorosabbra fűzik a viszonyt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában