Filmforgatás

2024.04.16. 11:26

A Jadviga párnája című filmet 25 éve forgatták

Tótkomlós díszpolgárának, Závada Pál Kossuth-díjas írónak a regényéből készült Jadviga párnája című filmet 25 éve forgatták. Az alkotók az egyik helyszínen, Tótkomlóson ismét találkoztak azokkal, akik szereplői, statisztái voltak a születendő filmnek.

Csete Ilona

Megtelt a természet háza bálterme – számolt be a szombati eseményről Zsura Zoltán polgármester.

– Sokan emlékeztünk a 25 éve történt forgatásra, amelyen  Závada Pál író regényéből készült Jadviga párnája című film tótkomlósi jeleneteit vették fel – fogalmazott a városvezető és megköszönte a személyes jelenlétet Závada Pál írónak, Deák Krisztina rendezőnek, Balogh Gábor operatőrnek, Prukner Pálnak, a film forgalmazójának, hogy elfogadták a komlósiak meghívását és egy szép napot töltöttek a városban. Korim Jánosné ajándékkal kedveskedett: e jeles alkalomból a városunknak adományozta azt a párnát, ami a filmben szerepelt.

Tótkomlóson találkoztak a helyiekkel a film készítői szombaton
Tótkomlóson találkoztak a helyiekkel a film készítői szombaton. Fotó: Komlós Média

– Ígérem méltó helyre kerül – jelentette be Zsura Zoltán. A 25 éve zajlott filmforgatásról a megyei napilap többször is beszámolt, megtaláltuk az akkori tudósításokat, ezekből szemezgettünk.

Mafilmesek a tótkomlósi Kutyik-házban című cikkben például arról írtak 1994 áprilisában, hogy egyszerre két jelentős mű is készül errefelé. Az egyik a Hubert G. Welles rendezte Emberek között, amelyet a jelek szerint váratlan, anyagi jellegű gondok miatt később kezdenek forgatni. A másik, a Jadviga párnája, melynek forgatókönyvét — saját regénye alapján — a Tótkomlósról elszármazott Závadán Pál és a rendező, Deák Krisztina írta. A stáb már teljes lendülettel beindult. Tótkomlóson berendezték a Mezőhegyesi úton Kutyej Pál házát a különböző jelenetekhez. A napokban a békéscsabai vasúti pályaudvaron és környékén is számos jelenet készül. Képeink az előforgatáson készültek. Az egész estét betöltő játékfilm érdekessége, hogy először lép kooproduk- cióra a Mafilm egy helyi tévével, amely történetesen a Csaba TV.

25 év telt el - akkor sok komlósi statisztaként részt vett a Jadviga forgatásán
25 év telt el - akkor sok komlósi statisztaként részt vett a Jadviga forgatásán. Fotó: Komlós Média

Április 17-én jelent meg az a cikk, amelyben a filmforgatásnak a Békés Megyei Jókai Színházban történt kulisszatitkait osztotta meg a megyei lap az olvasókkal: ,,A Jadviga párnája című film egyik jelenetét tegnap a békéscsabai Jókai Színházban forgatták. Mint ismeretes, Deák Krisztina rendezőnő filmet készít Závoda Pál azonos című bestsellerjéből. A két főszereplőn, Tóth Ildikón és Bodó Viktoron kívül számos hazai és külföldi elismert színművész vállalt szerepet a filmben. így többek között Csomós Mari, Timkó Eszter, Újlaki Dénes, Ónodi Eszter, Roman Luknáv és Dzoko Rosic. 
Az egész film forgatása még Budapesten, a Mafilm egyik műtermében kezdődött, ahol a belső jeleneteket rögzítették. Ezután következett Tótkomlós és Békéscsaba, ahol zömében külső felvételek folynak. Végül pedig a szlovákiai Pöstyént és Pozsonyt veszik birtokukba a filmesek. 

A Jókai Színházban felvett jelenet mindössze háromperces. Ennek ellenére a munkálatok reggeltől egész késő délutánig tartottak. A több órás készülődést az alábbiak tették ki: díszletek berendezése, fények beállítása, csoportos szereplők elrendezése és kamerapróbák. Mindezek után jelentek csak meg a színészek, akiket mindaddig a sminkeskocsiban készítettek fel a forgatásra. A felvett jelenet arról szól, hogy Jadviga a színházban felfedezi szerelmét...

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában