Névadás

2024.03.30. 06:53

Legnépszerűbb keresztnevek: vezet a Hanna és a Dominik

Minden évben közzéteszi a Belügyminisztérium az első utónévként anyakönyvezett keresztnevek népszerűségi listáját. A 2023-as évről is elmondható, hogy számos izgalmas átrendeződést hozott – írta szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében a Szülőverzum.hu. A legnépszerűbb keresztnevek listája számos érdekességet tartalmaz.

Papp Gábor

(H)anna örök. Mi sem bizonyítja jobban, minthogy 2023-ban is a legkedveltebb női név az újszülöttek körében a Hanna lett – emelték ki. A portál összegezte a legnépszerűbb keresztneveket, az előző évhez képest is vannak változások.

legnépszerűbb keresztnevek, lány, fiú, statisztika
Legnépszerűbb keresztnevek: a névadás mindig szép feladat a szülők számára. Illusztráció: Shutterstock

 

Legnépszerűbb keresztnevek - lányok

Tavaly 903 újszülött lánygyermeknek választották első keresztnévnek. Az Anna név épp csak lemaradt az első helyről – 901 kislánynak adták a szülők az elmúlt esztendőben – fogalmaztak a tájékoztatásban. A dobogó harmadik fokára egy évtizede még a Jázmin került fel, ez a név azóta már nincs benne a húsz leggyakrabban adott keresztnév között. Helyette a Luca név lett bronzérmes tavaly. Nagyon szerették a szülők 2023-ban is a lágy „L” hanggal kezdődő neveket. Nem csak a Luca, de a Léna, Lili, Laura, Lilien, illetve a Lara is előkelő helyen végzett a népszerűségi listán. A régóta köztudatban élő nevek közül a Nóra, Dóra, Réka, Eszter, Fanni, Viktória és Lilla már kikopott a legnépszerűbb nevek közül 10 év leforgása alatt. Helyettük egy évtized alatt olyan új szereplők bukkantak fel a TOP20-as listán, mint az Olívia, Kamilla, Szofia és Mira. Reneszánszukat élik az Alíz, Sára, Zsófia és a Flóra nevek is.

Leggyakoribb lánynevek

  1. Hanna
  2. Anna
  3. Luca
  4. Zoé
  5. Léna
  6. Emma
  7. Olívia
  8. Boglárka
  9. Lili
  10. Kamilla
  11. Laura
  12. Szofia
  13. Lilien
  14. Mira
  15. Alíz
  16. Sára
  17. Zsófia
  18. Flóra
  19. Lara
  20. Adél
  21. Izabella
  22. Jázmin
  23. Nóra
  24. Janka
  25. Liza
  26. Bella
  27. Linett
  28. Lilla
  29. Fanni
  30. Maja
     

Legnépszerűbb fiúnevek

A két infografikát összehasonlítva látható, hogy a szülők névadási szokásai konzervatívabb, ha a fiúnak keresnek utónevet. Hiszen a népszerű fiúnevek között kisebb volt a cserélődés tíz év leforgása alatt.

2023-ban a Dominik név lett a legtöbbet anyakönyvezett első utónév a fiúk között. A szülők 1249 újszülött fiúnak választották ezt a keresztnevet. Üstökösként jött fel egészen az ezüst éremig az Olivér. 10 éve még TOP20-ba sem fért bele, a tavaly született kislegények közül pedig 1140-en viselik ezt a nevet.

A képzeletbeli dobogó bronzérmese a Levente lett, mögötte pedig alig lemaradva a Máté következik. Utóbbi név tíz éve is stabilan benne volt a TOP5 legnépszerűbb fiúnév között. Zalánok és Noelek tartják helyüket. A tíz éve még nagy kedvenc Bence lecsúszott a rangsor hatodik helyére, a Marcellek és Milánok közé. A középmezőnyben nem volt nagy átrendeződés: a Dávid, Zalán, Áron, Dániel és Noel nevek tartják magukat egy évtizede.

A régóta ismert nevek közül 10 év alatt kikoptak a TOP20-as ranglistáról a Kristóf, Péter, Botond, Gergő, Tamás, László és a Bálint is. Viszont felkerült a listára a Zsombor, Benett, Nimród, valamint a Benedek.

Leggyakoribb fiúnevek 

  1. Dominik
  2. Olivér
  3. Levente
  4. Máté
  5. Marcell
  6. Bence
  7. Milán
  8. Noel
  9. Zalán
  10. Dániel
  11. Ádám
  12. Benett
  13. Botond
  14. Zsombor
  15. Áron
  16. Dávid
  17. Nolen
  18. Balázs
  19. Nimród
  20. Benedek
  21. Márk
  22. Kristóf
  23. Zente
  24. Péter
  25. Barnabás
  26. Tamás
  27. Martin
  28. Hunor
  29. Kornél
  30. László
    Forrás: BM

     

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában