A húsvéttal nem bohóckodik

2024.03.29. 16:02

Jimmy a szirmaival locsolkodik: hekk lett a kölniből a csabai piacon

Főállású bohócnak tanul 53 évesen Budapesten, a főiskolán a békéscsabai Berta János, akit a városban és Békésben is sokan Jimmyként, Jimmy bohócként ismernek, kedvelnek. Kihasználtuk azt az egy napot, amit itthon töltött, hogy egy részében velünk legyen. Hekket ettünk Szabi konyhájában Andival, kaptunk parajdi hímes tojást Pétertől. Néztünk a locsolóvizeket is, de Jimmy úgy döntött, marad a nárciszillatú hazainál.

Nyemcsok László

Jimmy most azt tanulja, amiből 30 éve él. Vagyis profi bohócnak tanul a Budapest Cirkuszművészeti és Kortárstánc Főiskolán. Ahogy mondta, ettől újra kivirult, boldog, és diákigazolvánnyal utazhat a vonaton.

Jimmy, piac, húsvét, bohóc, locsolkodás
Jimmy mellett a jó kedv garantált, a képen Andival a piacon. Fotó: Beol.hu

Jimmy harmincéves álma vált valóra

–  Harmincéves álmom vált valóra azzal, hogy felvettek, élvezettel veszek részt az órákon, a szakma legjobbjaitól tanulhatok, folyamatosan fejlődhetek – ecsetelte. – Reggel kilenctől este hatig tartanak a foglalkozások, van ebben mozgás- és táncórától az improvizálásig, a zsonglőrködésig minden, ami kell. Úgy elfáradok fizikailag és mentálisan, hogy a házi feladat megírása után este kilenckor bezuhanok az ágyba, és alszom reggel 5-ig. Olyan, hogy nyolc órát aludjak, szerintem még sohasem fordult elő velem.

Amiről viszont soha nem mond le, az barátjánál, Berki Szabinál a sült hekk minden szombaton reggel nyolckor.

– Családi barátok vagyunk, felesége, Andi is régi jó barátom – ecsetelte Jimmy, akit írhatnék Janinak, de nem esik kezemre. – Csodálatos házaspár Szabiéké, csodálatos fiúgyermekekkel. Az enyém szintén csodálatos Marikával, a feleségemmel, és leánygyermekeinkkel, a 26 éves Fannival és a 21 éves Virággal.

Jó társaság gyűlt össze a hekkhez

A szombati csabai piacon nem lehet csak úgy hekket enni Szabinál. Egyből feltűnt Boldog Guszti is, aki hivatalosan természetvédelmi szakember, magánemberként, a piacon barát, aki éppen sült kolbászt eszik. Hangsúlyozta, ilyenkor mindent ehet, amihez nem kell kés és villa. Így a sült kolbász is a nyerők közt van, de a máskor éppen a lángos a nyerő.

Jimmyvel a reggeli után mentünk tovább, hátha talál jobb pacsulit annál, mint a saját készítménye. Persze, ezt csak én neveztem el pacsulinak, a rendes neve biztosan kölni vagy ma már parfüm.

– Az én parfümöm roppant egyszerű – magyarázta a bohóchallgató.– Van otthon egy bádogkannácskám és egy jókora bádogvödröm. A vödörbe tiszta vizet öntök, majd beleteszem a friss tavaszi virágok szirmait a nárcisztól az ibolyáig. Hagyom egy ideig állni, aztán töltöm tele a kis locsolót, és megöntözöm a lányokat, asszonyokat, hogy mindig kiviruljanak.

Locsolóvízmustrát is tettünk. Fotó: Beol.hu

Jimmy hozzátette, igazából nem attól virulnak családtagjai, hogy meglocsolja őket, hanem az egész éven és életen át tartó szeretettől és odafigyeléstől.

A húsvét a karácsony mellett a legszentebb ünnep

– A húsvét ugyanakkor a karácsony mellett a legszentebb ünnepünk – hangsúlyozta. – A feleségem mellett Fanni és Virág is várja a locsolkodást, és nem csak tőlem. Ami nálam különleges, minden évben új locsolóverseket költök, de nem előre, hanem a helyszínen. Van, ahol csak egy-két mondatos a rögtönzött költemény, máshol akár tízperces. Előfordult, hogy húsvéthétfőre lovas kocsit béreltem, és azzal jártam körbe Békéscsabán a család nőtagjait, a rokonokat, barátokat, jó ismerősöket. Nejemmel és lányainkkal a locsolkodóknak különlegességekkel készülünk, minden évben mással.

A mostani húsvéthétfő kicsit másként alakul Jimmynél, mint a korábbiak, ugyanis reggel meglocsolja szeretteit, aztán Ópusztaszeren, a Történelmi Emlékparkban fellépése van.

– Miután kigólyalábaztam és kimeséltem magam – ami ugyancsak örömet jelent számomra, és remélhetőleg mindenkinek – este már újra a családé vagyok. Együtt vacsorázunk, és megosztjuk egymással a napközbeni élményeinket.

„Az is feladatunk, hogy töltsük a lelkeket”

Jimmy beszélt arról, már 10 évesen zenebohócnak öltözött be az iskolai farsangon, amikor pedig Csabára jött a cirkusz, elvarázsolta őt a látvány. Nemcsak a produkciók, hanem ahogy megérkezett a karaván, vagy éppen két előadás között főztek a bohócok a lakókocsiban. 

– Szeretem megnevettetni az embereket, de a legboldogabb akkor vagyok, ha az előadásomon valakinek könny csordul ki a szeméből, mert akkor tudom, hogy sikerült megszólítanom, kinyitnom a lelkét – ecsetelte Jimmy. – Nekünk, bohócoknak, előadóművészeknek az is feladatunk, hogy töltsük a lelkeket.

Kitért arra, 11 kilót fogyott, és már újra megcsinálja a kézenátfordulást, ami a fájós csípője miatt az utóbb időben már nem ment. A legfontosabb számára pedig az, hogy a felesége is támogatta abban, hogy három évig főiskolára járjon Pestre.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában