Támogatás

2024.03.27. 16:03

Áldozatsegítő központ: már félezernél többen kérhettek segítséget Békéscsabán - galériával

A tavaly Békés vármegyében történt mintegy 4300 bűncselekmény áldozatai közül 550-en nyilatkoztak úgy, hogy igénybe veszik a Békéscsabai Áldozatsegítő Központ által nyújtott lehetőségeket – jelentette be Vörös Ferenc rendőr dandártábornok, a Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányság vezetője és Király Nóra, az Igazságügyi Minisztérium miniszteri megbízottja a Békés Vármegyei Kormányhivatalban tartott szerdai sajtótájékoztatón. Ezt megelőzően a Békéscsabai Áldozatsegítő Központ egyéves működésével kapcsolatban tartottak szakmai egyeztetést.

Papp Gábor

Király Nóra elmondta, egy éve működik az áldozatsegítő központ Békéscsabán. 

áldozatsegítő központ
A Békéscsabai Áldozatsegítő Központ egyéves működésével kapcsolatban tartottak szakmai egyeztetést. Fotó: Lehoczky Péter

– Jelenleg járjuk az országot, és igyekszünk az áldozatsegítő központokat még láthatóbbá tenni az emberek számára – tette hozzá a miniszteri megbízott. Kitért arra, hogy pár héttel ezelőtt adták át a tizennegyedik központot hazánkban, és céljuk, hogy 2025-ig minden vármegyében működjön ilyen intézmény.

 

Áldozatsegítő központ: eredményes a munka

Mint mondta, szerdán délelőtt szakmai egyeztetést folytattak a Békés Vármegyei Kormányhivatalban, hogy tapasztalatokat szerezzenek, hogy képet kapjanak, milyen munka folyt az elmúlt egy évben.

– A szakemberek fantasztikus munkát végeztek, komoly együttműködések jöttek létre. Az elhivatott munkatársak pedig mindent megtesznek, hogy akinek akár anyagi, akár lelki segítségre van szüksége, az megkapja – folytatta a gondolatot. Kiemelte a kormányhivatal munkáját, segítségét, amely munkatársai nélkül nem működne a központ, ahogy külön szólt a rendőrség tevékenységének jelentőségéről is.

Kifejtette, az áldozatsegítés terén az Igazságügyi Minisztériumnak országos szinten több mint 150 együttműködési megállapodása van.

– Hiszünk a közös munkában, az együttműködésben, hogy közösen el tudjuk érni, minél kevesebb bűncselekmény mellett, minél több embernek tudjunk segíteni – fogalmazott. – Ezt a munkát szeretnénk a jövőben is folytatni. Célunk, hogy ebben az évben még több áldozatsegítő központot nyissunk más vármegyékben is. Emellett minél több újabb együttműködési megállapodást kötnénk akár civil szervezetekkel, akár egyházakkal, állami cégekkel és különböző szervezetekkel. 

 

Enyhíteni az áldozati kör terheit

Vörös Ferenc elmondta, a rendőrségnek nemcsak az a dolga, hogy gyorsan és hatékonyan felderítse a különböző bűncselekményeket, hanem az is, hogy a sértetti, illetve az áldozati kör terheit valamelyest enyhítse. Szólt arról, hogy a hozzájuk forduló sértetteket nyilatkoztatják, igénybe kívánják-e venni az áldozatsegítő központot, az áldozatsegítő rendszert. Kiemelte, a kérdés általában kedvező fogadtatásra talál, és ilyenkor valamennyi információval ellátják az érintetteket, ami szükséges ahhoz, hogy hatékonyan és nagyon gyorsan tudják intézni az ügyeiket.

A Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányság vezetője felelevenítette, hogy még a központ megnyitása előtt, annak idején a rendőr-főkapitányság épületében rövid ideig működött egy áldozatsegítő pont, amelyben már akkor is a sértettek problémáit feltárva nyújtottak segítséget. Hozzátette, amióta megnyílt a korszerű és könnyen elérhető áldozatsegítő központ Békéscsabán, sokkal inkább hatékonnyá vált a munkavégzés.

Hangsúlyozta, Békés vármegyében az alacsony bűncselekményszám, az ismertté vált bűncselekmények alacsony száma mellett biztonságban élünk. 

A tavaly történt 4300 körüli bűncselekmény áldozatai közül 550 sértett nyilatkozott úgy, hogy igénybe kívánják venni az áldozatsegítő rendszert. Vármegyénk rendőr-főkapitánya úgy fogalmazott, a szervezeti hatékonyság keretében ezt is egyfajta értékmérőként kezelik. Kifejtette, kapcsolatot tartanak a központ koordinátorával és munkatársaival, hogy tovább finomítsák az együttműködést a hatékonyság érdekében.


„Van segítség!”

A békéscsabai Áldozatsegítő Központban tett látogatást az Igazságügyi Minisztérium képviseletében Répássy Róbert miniszterhelyettes, parlamenti államtitkár és Király Nóra miniszteri megbízott.

A bemutatkozó látogatás egy országjárás negyedik állomása volt, annak érdekében, hogy az Igazságügyi Minisztérium október 15-én kinevezett miniszteri megbízottja személyesen ismerhesse meg a központok munkatársait és mindennapi munkájukat. Ezeknek a látogatásoknak fő célja, hogy a miniszteri megbízott az ÁSK-ban dolgozó segítőkész és együttérző szakemberek munkájára felhívja a figyelmet annak érdekében, hogy minél több emberhez eljusson az üzenet; „Van segítség!”

A békéscsabai látogatás apropóját az adta, hogy a központ működésének egyéves évfordulóját ünnepelte.

A Magyar Kormány kiemelt feladata a bűnözés visszaszorítása mellett, a bűncselekmények okozta káros hatások csökkentése és a bűncselekményeket elszenvedő emberek társadalmi, erkölcsi, pszichés és anyagi sérelmeinek enyhítése. Magyarországon, törvényi szinten 2006-tól működik áldozatsegítés, majd folyamatosan bővült a rendszer: 2011-től Áldozatsegítő Vonal, 2017-től Budapesti Áldozatsegítő Központ működik.

2019-ben kezdődött el az az országos szintű áldozatsegítő hálózat kiépítése, amelynek megvalósítása jelenleg is zajlik. Az Igazságügyi Minisztérium vezetésével immár 14 Áldozatsegítő Központ és 3 Áldozatsegítő Pont működik országszerte, az Áldozatsegítő Vonal pedig a nap 24 órájában ingyenesen, hétvégén és ünnepnapokon is hívható. A végső cél az, hogy 2025-re minden vármegyében kialakításra kerüljön egy Áldozatsegítő Központ.

A húsvéti ünnepek alatt is ingyenesen hívható a 0-24 órás áldozatsegítő vonal, a 06 80 225 225-ös számon.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában