Kertművelés

2024.03.06. 09:41

A legszebb konyhakerteket keresik Battonyán idén is

Az Új Alapokon Békés Megyéért Battonyáért Egyesület 2011-ben alakult. Kezdetben adománygyűjtéssel és osztással foglalkoztak az alapítók. Tizenhatan láttak munkához Borsodi János vezetésével. A térség gazdasági, kulturális fellendülése, a generációk egymáshoz közelítése volt az egyik cél. Az elmúlt években a helyi kertművelés kultúrájának a népszerűsítését is felvállalták.

Csete Ilona

Az Új Alapokon Békés Megyéért Battonyáért Egyesület felvette a kapcsolatot 2015-től a Magyarország legszebb konyhakertjei projekt vezetőivel. Helyben is lehetett versenyt hirdetni. A battonyaiak is éltek a lehetőséggel.

kertkultúra
Balról Borsodiné Adler Erika zsűritag, Oláh Györgyné versenyző, Győri Mátyás zsűritag egy korábbi verseny zsűrizésén. Fotó: BMH

– A beműveletlen kertekben hátha kezdetét veszi a munka; a felhívásra hátha kedvet éreznek a kertes házak tulajdonosai, hogy munkához lássanak, ha eddig még nem tették. Az első időszakban több mint húsz jelentkezőnk volt. 9 éven át ez a szám fix, tíz körüli az állandó tag és hozzájuk jönnek az új csatlakozók. A Battonyára költözők között nőtt a Romániából áttelepülők száma, közöttük is volt, van érdeklődő – sorolta tapasztalatait Borsodi János.

Minden évadban kétszer zsűriznek a Legszebb konyhakertek program keretében.

– Kezdetben osztottunk vetőmagokat, kerti szerszámokat. Kaptak a legjobbak kamarai, polgármesteri elismerést, oklevelet és volt vacsora. Jó volt ez az együttműködés. Országos díjra is tudtunk jelölni kerteket. Ötször kaptunk meghívást több helyszínre, díjkiosztókra. Szép és nemes dolog ez a verseny, hamarosan szervezzük a 2024-es év helyi versenyét. Ez lesz a jubileumi. Az önkormányzattal megállapodtunk, támogatásukat élvezzük. A program lehetőséget nyújthat újabb minták, jó példák bemutatására, és így talán még többen élnek azzal a lehetőséggel, amit az egyik legnagyobb kincs, a föld biztosít – tette hozzá Borsodi János.

A megmérettetést valamennyi településen több kategóriában hirdetik meg, a felhíváshoz nem csak a kerttulajdonosok, hanem a tömbházban lakók jelentkezését is várják, így Battonyán is.

– A Zöld Óvoda címmel büszkélkedő intézmény is csatlakozott a kezdeményezésünkhöz. A gyerekek inspirációt adhatnak a szülőknek, a nagyszülőknek.

Az idei már a tizedik alkalom lesz Battonyán, csatlakozhat bárki az akcióhoz – bátorít Borsodi János mindenkit a jelentkezésre.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában