Katasztrófavédelem

2024.03.11. 06:43

Szabadtéri tüzek: egyre több helyen gyullad ki a tarló, a nádas

A tavaszias időjárás és a kerti munkák megkezdése miatt megemelkedett a szabadtéri tüzek száma. Idén már országszerte mintegy 1500 szabadtéri tűzhöz riasztották a tűzoltókat, a leégett terület nagysága pedig meghaladja a 7 és fél millió négyzetmétert.

dr. Nagy Szilvia

– Idén már mintegy harminc szabadtéri tűzesethez riasztották a Békés vármegyei tűzoltókat, a leégett terület nagysága meghaladja a kilencezer négyzetmétert. A legnagyobb szabadtéri tűz idén Gyomaendrődön volt február 19-én, ahol háromezer négyzetméteren lángolt a száraz fű – mondta el Várszegi György tűzoltó főhadnagy.

nádas, tűzoltók, esetek, szabadtéri, tűz
Kora tavasszal megnő a szabadtéri tüzek keletkezésének a veszélye. Illusztráció: Shutterstock

A Békés Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta, kora tavasszal megnő a szabadtéri tüzek keletkezésének a veszélye. 

Hatalmas szabadtéri tüzek alakulhatnak ki

– Amíg ki nem zöldül a természet, nem indul meg a növényekben az intenzív folyadékáramlás, a legkisebb szikra, vagy hőforrás is hatalmas tüzek kialakulásához vezethet. Ezek elkerülése érdekében kell betartani a tűzvédelmi szabályokat – sorolta, hozzátéve, ha jogszabály másként nem rendelkezik, a lábon álló növényzet, a nádas és a tarló, a kerti munkálatok során keletkezett hulladék szabadtéri égetése tilos. Ahol a települési önkormányzat rendeletben engedélyezi a kerti zöldhulladék-égetést, ott csak a rendeletben meghatározott módon és időben végezhető az égetés. Amennyiben a települési önkormányzatnak nincs ilyen rendelete, ott tilos zöldhulladékot égetni. 

A tűzvédelmi előírások megszegéséért az okozott kár és a veszély mértékétől függően húszezer forinttól akár három millió forintig terjedő bírsággal is járhat.

– Aki égetéssel szabadulna meg a zöldhulladéktól, az először győződjön meg arról, hogy van-e erre vonatkozó rendelete az önkormányzatnak; ha van, nézze meg, mikor szabad égetni. Amennyiben engedélyezik az égetést, össze kell gyűjteni egy-két négyzetméteres területen egy kupacba a száraz növényeket, meg kell tisztítani a környezetet, hogy a tűz ne tudjon továbbterjedni. Ki kell készíteni oltóvizet és valamilyen szerszámot, amellyel kordában tudja tartani a tüzet, emellett csak szélcsendes időben szabad meggyújtani a növényeket. A tüzet egy pillanatra sem szabad magára hagyni, ha feltámadna a szél, azonnal el kell oltani. Ha továbbterjedne a tűz, azonnal értesíteni kell a 112-es segélyhívó számot – részletezte Várszegi György. Hangsúlyozta, tűzvédelmi és környezetvédelmi szempontból javasolt a növényi hulladék komposztálása, vagy elszállíttatása. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában