Békés vármegye

2024.01.10. 18:23

Ne higgyen senkinek, aki azt mondja, megvédi a pénzét!

Fájdalmasan elterjedt az az internetes csalási módszer, amelynek lényege, hogy a kiszemelt áldozat telefonhívást kap: Bankszámláján gyanús tranzakciót észleltünk, de ne aggódjon! Megvédjük a pénzét. Áthelyezzük egy biztonságos számlára. Adja meg a kártyaadatait, és telepítse az alkalmazásunkat! És az áldozatok telepítik, a csalók pedig áthelyezik… A saját biztonságos számlájukra.

Nyemcsok László

Fotó: Illusztrácó: Shutterstock

Erről küldött a Mátrix Projekt keretében anyagot a Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányság, hogy bemutassák, miként zajlik egy ilyen beszélgetés, és mi kell ahhoz, hogy a csaló ne érjen célt:

– Üdvözlöm, a számlavezető bankjának biztonsági osztályáról hívom! Az elmúlt percekben gyanús átutalást kezdeményeztek a számlájáról. Amennyiben 10 percen belül tudunk intézkedni, megakadályozzuk, hogy ellopják a pénzét!

– Jajj, nagyon köszönöm! Mi a teendő? (Áldozat persze pánikban, az idő is szorítja. Az a lényeg, hogy ne legyen ideje átgondolni a helyzetet.)

– Kérem, diktálja be a bankkártyaszámát, a rajta lévő pontos nevet és a CVC-kódot. Ezután küldünk a telefonjára egy alkalmazást. Ha telepíti, meg tudjuk akadályozni a gyanús átutalást!

Ha az áldozat megadta az adatait, és telepítette az alkalmazást, mellyel távoli hozzáférést adott a csalóknak a számítógépéhez, telefonjához, akkor a pénze percek múlva 10-20 különböző számlát megjárva, a világ másik végén bejegyzett banknál landol… Bizony, a csalóknál.

Kérjük, kérdezzen vissza! Ha ilyen hívást kap, ne kapkodjon! Ha a csalók érzik, hogy nem könnyű átverni, feladják, és megszakad a vonal! Csak 1-2 kérdésre van szükség!

Néhány példa

– Üdvözlöm, a számlavezető bankjának biztonsági osztályáról hívom! Az elmúlt percekben gyanús átutalást kezdeményeztek a számlájáról. Amennyiben 10 percen belül tudunk intézkedni, megakadályozzuk, hogy ellopják a pénzét!

– Kérem, hívjon vissza pár perc múlva, addig egyeztetek a személyes banki ügyintézőmmel!

– Értem, de a banknál ismerik az adataimat. Mi szükség van rá, hogy megadjam?

– Köszönöm, melyik számlámról van szó? Több bankszámlám is van. (Jó eséllyel nem találja el a számlavezető bankjának nevét.)

– Tudna segíteni, hogy kell bekapcsolni a számítógépet? Én nem tudok programokat telepíteni, a fiam kezeli.

– Pillanat, a másik vonalon a rendőrséggel beszélek.

Ne feledje! A csalók nem rendelkeznek konkrét információkkal a számlájáról, a személyes adatairól. Ha ellenőrző kérdéseket kapnak, feladják!

További információkat az online csalások megelőzéséről a www.kiberpajzs.hu oldalon talál!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában