Dísznövények

2024.04.08. 09:52

A muskátli a legnépszerűbb Békésben is

A múlt évi rekordforgalom után idén is élénk kereslet várható az egynyári dísznövények piacán. A hazai kertészetek mintegy 8-10 millió tő muskátlival és 22-25 millió egyéb egynyári palántával készülnek a szezonra.

Nyemcsok László

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete azt tanácsolja a vásárlóknak, hogy a hazai kertészeti árudákat, és azokat a termelő kertészeteket részesítsék előnyben, akik háztól értékesítenek. A kertészek ugyanis számos tanácsot tudnak adni a vásárlóknak, a dísznövények, például a muskátli mellett pedig a zöldségpalánták kiválasztásában is segítséget nyújtanak.

muskátli, dísznövények, virág, tavasz
A magyar termesztésű egynyári dísznövények, köztük a muskátli, egészségesek és kiváló minőségűek. Fotó: MW-archív

Nagy reményekkel várják a tavasszal virágzó növények értékesítési időszakának kezdetét a díszkertészek Békésben is. Bár az elmúlt évek átlagához képest az idén valamivel kevesebb palántával készülnek a szezonra, az ágazati szereplőinek reményei szerint a piacra kerülő valamennyi egynyári, kétnyári és évelő növény gazdára talál majd az idén.

A szezonális virágok behozatala nem olcsó mulatság

A legnépszerűbb virágzó dísznövény továbbra is a muskátli, aminek számtalan típusával találkozhatunk a kertészetekben. A muskátlik mellett a begónia, a petúnia különböző típusai, a bakopa, a vasfű és a dáliák a legkeresettebbek a hazai piacon. Az elmúlt években egyre inkább terjedőben vannak a fűszernövények és a cserépben, balkonon nevelhető zöldségnövények is.

– A termelői árakban minimális emelkedés várható az idén – közölték a NAK-nál. – A tavalyi infláció és az input anyagok drágulása csupán csekély mértékben jelenik meg az árakban, a termelők ugyanis attól tartanak, hogy a magasabb árak elriaszthatják a vásárlókat. Bár minden bizonnyal ebben a szezonban is találkozhatunk majd elvétve import áruval, ebben a szegmensben azonban a hazai termesztés a meghatározó. Ennek oka, hogy a szezonális virágok behozatala nem olcsó mulatság, a növények ráadásul a hosszú szállítást sem viselik jól, vesztenek a minőségükből.

Egész nyáron át a balkon vagy a kert ékességei a muskátli és társai

A magyar növényeknek külföldön is jó a hírük, a környező országokból például sokan járnak át hazánkba virágzó dísznövényt vásárolni. A magyar termesztésű egynyári dísznövények legnagyobb előnye, hogy egészségesek és kiváló minőségűek, így biztosak lehetünk benne – hogy szakszerűen elültetve, igényeit kielégítve és gondosan ápolva – egész nyáron át a balkon vagy a kert ékességei lesznek. Bár ma már sok esetben utak mellett is találkozhatunk dísznövényárusokkal, jobban tesszük, ha a hazai kertészeti árudákat és azokat a termelő kertészeteket részesítjük előnyben, akik háztól értékesítenek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!