Húsvéti sztár

2024.03.31. 16:25

Továbbra is élen járunk tormatermesztésben

A hazai piac mellett bőven jut kivitelre is a kiváló minőségű, magyar tormából. A jól ismert, és a húsvéti időszakban jelentős keresletnek örvendő reszelt változatán túl savanyított és ecetes tartósított készítményekhez – uborka, káposzta, cékla, vegyes vágott, paprika, csalamádé – ízesítőként is előszeretettel használják. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a FruitVeB körképe szerint a mintegy 1228 hektárnyi termőterülettel hazánk számít az Európai Unió legnagyobb tormatermelőjének.

Nyemcsok László

A NAK-nál közölték, a betakarítási munkálatok októbertől egészen a következő ültetési szezon kezdetéig, azaz márciusig is eltartanak. Az elmúlt években 10–12 ezer tonna tormát takarítottak be évente, 2023-ban 11,5 ezer tonna volt a betakarított mennyiség.

torma, termelő, hazánk
Hazánk számít az Európai Unió legnagyobb tormatermelőjének.
Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Ezzel hazánk számít az Európai Unió legnagyobb tormatermelőjének. A szakaszos betakarításnak és a tárolástechnológiának köszönhetően az új zöldség betakarításáig nemcsak a hazai, hanem az európai piac több mint felének kiszolgálására is elegendő a magyar termés. A hazánkban termelt torma 80–90 százalékát exportáljuk, 2022-ben  kilencezer tonna volt a kivitelünk. Az export elsősorban Németországba, Lengyelországba, az Egyesült Királyságba és Csehországba irányul, jellemzően friss, lédig formában.

A torma jellegzetesen csípős ízét a gyökerében lévő butil-tiocianát és az allil-izotiocianát okozza. Ezen vegyületek nagyon hasonlóak a mustárolaj hatóanyagához, a nyálkahártyára és a könnymirigyekre hatnak; fogyasztáskor ezért szökik könny a szemünkbe, illetve az orrunkat is erősen ingerli. A frissen reszelt tormának magas a C-vitamin tartalma, baktérium- és vírusölő hatású. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!