Támogatás

2024.04.10. 11:45

Április 15-től lehet jelentkezni az Ifjúsági garancia plusz programra

Jövő hétfőtől lehet jelentkezni az uniós finanszírozású, közel 200 milliárd forintból megvalósuló Ifjúsági garancia plusz programra - jelentette be szerdai közleményében Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

MW

A programmal 2029-ig mintegy 84 ezer munkanélküli és inaktív fiatal munkaerőpiaci beilleszkedése valósulhat meg

Forrás: Shutterstock

A projekt célja a fiatalkori inaktivitás megelőzése, illetve a 30 év alattiak foglalkoztatásának elősegítése, ami nagymértékben segítheti a nemzetgazdaság munkaerőigényének kielégítését - tette hozzá.

A programmal 2029-ig mintegy 84 ezer munkanélküli és inaktív fiatal munkaerőpiaci beilleszkedése valósulhat meg, ami érdemben növelheti a korosztály aktivitását.

A program azoknak a 15-29 év közötti fiataloknak a munkához, munkatapasztalathoz vagy piacképes tudáshoz jutását támogatja, akik se nem tanulnak, se nem dolgoznak, emellett álláskeresőként vagy szolgáltatást kérőként regisztráltatták magukat a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálatnál. A programba belépők munkaerőpiaci szolgáltatások formájában személyre szabott segítséget kapnak munkaerőpiaci helyzetük javításához - ismertette az államtitkár.

Az érdeklődők a járási (fővárosi kerületi) hivatalokban tájékozódhatnak személyesen, a részletes információk is a kormány foglalkoztatási portálján lesznek elérhetők 2024. április 15-től - tájékoztatott Czomba Sándor.

Az Ifjúsági garancia plusz program alapvetően négy pillérre épül, kiemelt célja, hogy a fiatalok minél rövidebb időt töltsenek munkanélküliségben, inaktivitásban vagy tanulás nélkül.

A bértámogatás nem hátrányos helyzetű fiatalok esetében a munkaadónak nyújtott támogatás, amelynek időtartama legfeljebb 4 hónap, a hátrányos helyzetűek esetében legfeljebb 6 hónap lehet. A támogatás mértéke a munkaadót terhelő bruttó bér 50 százaléka, maximum havi 250 ezer forint lehet.

A lakhatási támogatást az a regisztrált álláskereső kaphatja, akinek a lakóhelyétől legalább 60 kilométerre lévő településen van a munkavégzés helye, továbbá aki legalább 6 hónap időtartamra szóló és legalább heti 20 óra munkaidejű foglalkoztatásra irányuló jogviszonyt létesít újonnan. A támogatás legfeljebb 12 hónapra havonta a kötelező legkisebb munkabér 70 százalékának megfelelő összegben nyújtható, azaz maximális összege havi 186 760 forint lehet.

Az utazási támogatást az a regisztrált álláskereső kaphatja, akinek a lakhelyétől 60 kilométernél közelebbi, de a lakóhelyétől eltérő településen található a munkavégzés helye. A támogatás legfeljebb 12 hónap időtartamra nyújtható, a lakóhely és a munkavégzés helye közötti távolság minden 10 kilométere után a kötelező legkisebb munkabér 5 százalékának megfelelő összeg, azaz 13 340 forint vehető igénybe.

A tervek szerint májustól induló képzési támogatás keretében a kötelező legkisebb munkabér legalább 70 százalékának megfelelő összegű (maximálisan a minimálbér 150 százaléka) havi támogatás nyújtható azon álláskeresőnek, aki a munkaerőpiacon történő elhelyezkedése érdekében jogszabályban meghatározott képzésen vesz részt - sorolta az NGM államtitkára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában