Közélet

2007.05.24. 19:38

Újabb hidegzuhany a gyógyfürdőknek

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár júniustól érvényes ártámogatási rendszere várhatóan további áremelésre kényszeríti a hazai gyógyfürdőket. Az érintett létesítmények már emeltek árat idén, mivel tavaly ősszel nem lépett életbe a gyógyászati kezelések új, magasabb OEP-támogatása. A költségek pedig emelkedtek a gyógyfürdőkben is.

BEOL

Cséfán Lajos, a Gyulai Várfürdő ügyvezető igazgatója, a Magyar Fürdőszövetség gyógyfürdő szekciójának elnöke tegnap elmondta, a jelenleginél is alacsonyabb gyógyászati ártámogatás a helyi, körzeti és országos jelentőségű fürdők közül az utóbbiakat érinti a legkedvezőtlenebbül. Ráadásul éppen a két legkeresettebb kezelés, a gyógyvizes gyógymedence és az orvosi gyógymasszázs kapja júniustól mind közül a legkisebb támogatást. Az országos jelentőségű Gyulai Várfürdő esetében ez azt jelenti, hogy a gyógyvizes gyógymedencei kúránál egy kezelésre eddig 401 forint OEP-támogatást kaptak, ezután 260 forintot. Az orvosi gyógymasszázst eddig 625 forinttal támogatta az OEP kezelésenként, ezután 550 forintot ad hozzá az állam.

Az új rendszer különböző módon érinti a fürdőket. Azoknak a fürdőknek, amelyek eddig önkormányzati támogatással pótolhatták a hiányt, s igyekeztek nem a vendégekre terhelni a növekvő költségeket, most nagyobb áremelést kell végrehajtaniuk. Az önkormányzatok már aligha tudnak segíteni, a költségek csökkentésének lehetőségét pedig kimerítették a fürdők. Marad az áremelés, ez pedig vendégriasztó lehet a kisebb pénzű Kelet-Magyarországon. A Gyulai Várfürdő korábban fokozatosan emelte árait, így most nem, vagy csak kismértékben kell ezt meglépniük. Különböző szolgáltatási csomagokat állítanak össze, így próbálják növelni a készpénzzel fizető vendégek számát.

Orosháza-Gyopárosfürdőn is a gyógyászati részlegben bővítették a szolgáltatási kört, ezzel tudják szinten tartani a csökkent támogatás mellett is a működés színvonalát. Nyári szezonnyitáskor 1150-ről 1200 forintra emelkedett a felnőtt napijegy ára Békéscsabán, az Árpád fürdőben. Szintén kismértékben emelkedett az OEP által támogatott kezelési költségek ára. Az iszappakolásért például 120 helyett 140 forintot kell fizetni. A masszázs ára 92-ről, 100 forintra emelkedett, háromórás fürdőbelépőért 70 helyett 100 forintot kell fizetni a jogosultaknak — tudtuk meg Királyváry Petrától, a fürdőben működő Vízgyógyászati Kft. ügyvezető igazgatójától. Valószínűsítik, hogy az OEP-támogatás csökkenése további áremeléshez vezet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!