Közélet

2007.05.11. 14:58

Homeopátia: golyókkal az egészségért

Több mint kétszáz éve indult hódító útjára a világban a homeopátia. A gyógyítás új módszere azonban a kezdetektől megosztotta a véleményeket. Cikkünkben mai megítéléséről nyilatkoznak egészségügyi szakemberek.

M. M.

Magyarországon 1949-ben, mint az arisztokrácia gyógymódját, betiltották a homeopátiával gyógyítást. A rendszerváltást követően azonban az Egészségügyi Tudományos Tanács feloldotta a tilalmat.

— Emlékszem, egyetemista koromban még sanda szemmel néztek a gyógyításnak erre a formájára — mondta Grószné Bozó Margit békéscsabai gyógyszerész. Ő azon ritka magyar patikusok közé tartozik, akik a diplomájuk megszerzése után kétéves francia képzésben ismerhették meg a homeopátiás gyógyítás lényegét, és a kis „golyókat”, amelyek szerinte valóban csodát tesznek az emberi szervezetben. Nem a panaszt vagy a tünetet orvosolják, hanem beindítják az emberben az öngyógyítás folyamatát. Az alapelv — melyet már Hippokratész görög orvos is vallott —, hasonlót a hasonlóval.

— Amikor többet megtudtam erről az alternatív gyógyításról, egyre nyilvánvalóbbá vált számomra, óriási kincs van az emberiség birtokában. Örülök, hogy az utóbbi tíz évben már a szakma is kevesebbet vitatkozik a témáról, a gyógyulni vágyók pedig egyre többen keresik a szelídebb, mellékhatások nélküli gyógymódokat. A hagyományos gyógyszerek hatása is sokkal eredményesebb, ha mellette ott a homeopátia. Jó tudni azonban, hogy a képzett szakorvos nélkül szedett golyócskáktól nem szabad eredményt várni, hiszen nincs egyforma alkat, nincs egyforma immunrendszer sem.

Dr. Buki Mária békéscsabai háziorvos, belgyógyász végezte el először a megyei orvosok közül ennek a bizonyos francia egyetemnek a továbbképzését. Így ő már évek óta képzett szakembernek számít ezen a területen. Olyannyira, hogy maga is oktat, sőt könyve is jelent meg a témáról.

— Valóban nem mindegy, ki milyen homeopátiás szert szed — erősítette meg a fentieket. — Ahány ember, annyi alkat. Hogy ki hová tartozik, azt mindenképpen szakembernek kell megállapítania. Ennek kiderítésére legalább másfél órás beszélgetésre van szükség. Ekkor aztán a tüneti mellé az illető kap egy úgynevezett alkati szert is. A kettő együtt fogja helyreállítani a szervezete egyensúlyát. Az is egyedi, kinek meddig kell használnia a szert.

A homeopátiáról olyan orvosokat is megkérdeztünk, akik hagyományos módon gyógyítanak. Dr. Fodor Zsuzsanna üzemorvosként már több mint húsz éve folytat gyógyító tevékenységet.

— Sokan azért vetik el a homeopátiát — fogalmazott —, mert nem elég tájékozottak. Én elfogadom. Azzal persze, hogy tudom, a lyukas fogat nem lehet vele betömni.

Dr. Gácser Magdolna, a gyulai gyermekpszichiátria osztályvezető főorvosa a klasszikus orvoslást képviseli, de azért lépést tart a homeopátiával is, hiszen — mint mondta —, vannak páciensei, akik nem fogadják el a kémiai szereket. Ám, ha a homeopátiás szerek nem vezetnek eredményre, igyekszik elérni a betegnél a hagyományos gyógyszeres támogatást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!