Hírek

2007.05.06. 17:39

Nem bízták a véletlenre az elnökválasztást a franciák

BAMA

A legtöbb elemző szerint Nicolas Sarkozy lesz Franciaország elnöke a következő négy évben. Lapzártánkkor csak az volt biztos, hogy most is rekordszámú szavazatot adtak le a francia választópolgárok vasárnap. A szavazók tömegesen járultak az urnákhoz. Ekkora részvételi arányra még az elemzők sem számítottak.

A választásra jogosultak 34,11 százaléka, azaz csaknem tizenöt millió ember adta le tegnap délig szavazatát az elnökválasztás második fordulójában, ez 13 százalékos emelkedést jelent az öt évvel ezelőtti adatokhoz képest. A két hete tartott első fordulóban a délig urnákhoz vonultak aránya 31,21 százalék volt, s a nap végén a rekordméretű részvételi arány 83,77 százalékosra kúszott fel.

Összesen több mint 44 millió francia állampolgárt szólítottak az urnákhoz, hogy válasszák ki a tizenkét éve kormányzó Jacques Chirac elnök utódját. A 74 éves veterán politikus május 16-án költözik ki az Elysée-palotából, utódja pedig minden valószínűség szerint a magyar származású jobboldali politikus, Nicolas Sarkozy lesz, aki az utolsó felmérések alapján csaknem 10 százalékponttal növelte előnyét a szocialista Ségoléne Royal-al szemben.

A felmérések szerint esélytelenebb Royal a győzelem reményében az utolsó pillanatig kampányolt, s még pénteken arra figyelmeztetett, hogy megosztó személyisége miatt Sarkozy megválasztása összetűzésekhez vezethet azokban az elővárosokban, ahol 2005 novemberében zavargások törtek ki. A rendőrség az egész országban megnövelt erőkkel készült az esti eredményhirdetésre. A Párizs környéki elővárosokban már a nap folyamán háromezer rohamrendőrt mozgósítottak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!