Hírek

2006.11.21. 18:20

Bene szerint hibázott a főkapitány

Bene László országos főkapitány az MTV-ostromról szóló jelentés elolvasása után nem lát okot arra, hogy megkérdőjelezze Gergényi Péter szakmai alkalmasságát. A felelősöket alsóbb szinten keresik tovább.

Vég Márton

„Gergényi Péter valóban követett el szakmai hibákat, de azokat nem tartom olyan súlyosnak, hogy fel kellene vetni a szakmai alkalmasságának kérdését” – mondta tegnap az országos rendőr-főkapitány. Bene László annak kapcsán állt ki a fővárosi főrendőr mellett, hogy hétfőn este nyilvánosságra került a Magyar Televízió (MTV) budapesti Szabadság téri székháza elleni, szeptember 18-i ostrom körülményeit vizsgáló bizottság jelentése.

Az Ignácz István Pest megyei rendőrfőkapitány vezette bizottság által készített, súlyos szakmai hibákat és technikai hiányosságokat felsoroló dokumentum kimondja: a rendőri csapatok gyakorlatilag mindenféle elképzelést nélkülöző tevékenysége is hozzájárult ahhoz, hogy a huligánok be tudtak hatolni az épületbe.

Bene ugyanakkor hozzátette, hogy néhány alacsonyabb beosztású helyszíni parancsnok felelősségét még tovább vizsgálják, mert az ostrom döntő momentumának az bizonyult, hogy ők nem látták el megfelelően feladatukat.

Gergényi Pétert a jelentés nyilvánosságra hozatala előtt a legmagasabb politikai szinten erősítették meg pozíciójában. Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter – aki az ostrom után néhány órával maga is benyújtotta lemondását, melyet a miniszterelnök nem fogadott el – Gyurcsány Ferenc kormányfő kifejezett kérésére nem fogadta el a vasprefektus nyugdíjazási kérelmét.

A miniszterelnök az Inforádióban közölte: csak a jelentés értékelését követően lehet politikai álláspontot  kialakítani a Magyar Televízió székházának ostromáról. Gyurcsány szerint a rendőri intézkedésekről szóló jelentés az országos rendőrfőkapitány számára készült, abból következtetéseket csak azután lehet levonni, hogy a rendőrség kialakította a maga álláspontját.

A Fidesz ugyanakkor úgy véli: a jelentés alapján távoznia kellene a budapesti rendőrfőkapitánynak, az országos rendőrfőkapitány helyszínen eljáró helyettesének, a rendészeti miniszternek és a miniszterelnöknek is. Szijjártó Péter, a párt szóvivője tegnapi sajtótájékoztatóján „ijesztő lúzerségnek” nevezte a Szabadság téri akciót, amelynek során 216 rendőr sérült meg.

A Budapesti Katonai Ügyészség (BKÜ) időközben bejelentette: elöljárói gondoskodás elmulasztásának vétsége miatt nyomozást rendelt el az MTV ostroma után, egyelőre ismeretlen tettes ellen. „Az eljárás egy feljelentés nyomán három héttel ezelőtt indult, de az ügyészség az Országos Rendőr-főkapitányságot bízta meg a nyomozás lefolytatásával” – mondta Ács Tibor, a BKÜ szóvivője. A

 Büntető törvénykönyv szerint „aki elöljárói kötelességét azáltal szegi meg, hogy az alárendeltjének anyagi ellátásra vagy fenyegető veszélytől megóvására, illetőleg megmentésére szükséges intézkedést elmulasztja, az egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő”.

Az MTV szóvivője pedig közölte tegnap: a köztévé számlájára mostanáig nem érkezett meg az a 150 milliós gyorssegély, amelyet a zavargások után kilenc nappal szavazott meg a kormány az intézménynek. „Még több hónap kell ahhoz, hogy teljes körűen helyreállítsák a szeptemberi ostrom során elszenvedett károkat a Magyar Televízióban” – áll Holub Katalin közleményében, amely szerint a végleges adatok alapján 293 millió 469 ezer 298 forintnyi kár keletkezett a köztévé saját tulajdonú eszközeiben és az általuk bérelt Szabadság téri székházban szeptember 18-án éjjel.

Eltévedtek a fővárosban a vidéki egységek

- A tévéostromhoz kivezényelt rendőrök többsége vidéki volt, a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak mindössze 150 fő állt rendelkezésére, de az ostrom közepén ennek is csak mintegy harmada.

- A vízágyún található 3 darab könnygázpalack-nyitó csap közül kettő kinyitására műszaki hiba miatt nem volt lehetőség

- Az MTV lépcsőjén védekező századot az MTV székházából hátulról locsolták

- A rendőri állománynak nem állt rendelkezésére gránátkilövő puska, illetve gumilövedék, melyekkel a dobó távolságon kívülre visszaszoríthatta volna a tömeget.

- A székház védekezésére kirendelt állomány nem rendelkezett gázálarccal

- Az MTV székház kiürítése során a rendőri egységek igazoltatást, illetőleg személyi szabadságot korlátozó intézkedéseket nem hajtottak végre

- A Baranya Megyei RFK százada 71 fővel csak 22:17-re ért a székházhoz. Azért csak ekkora létszámmal, mert a 4. szakasz a Köztársaság térről a Szabadság térre menet leszakadt és nem találta meg a helyszínt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!