Hírek

2006.01.18. 17:06

Összejött a pénz a madárinfluenza ellen

A vártnál több, körülbelül 1,9 milliárd dollár, azaz 393 milliárd forintnak megfelelő felajánlás gyűlt össze a pekingi madárinfluenza-ellenes konferencián. A pénzt azok a szegényebb országok kapják, ahol nincs elég forrás a betegség korai felismerésére.

Farkas Károly

A kínai fővárosban több mint 100 ország, illetve szervezet képviselői tanácskoztak a világméretű járvány megelőzésének lehetőségeiről. A legmagasabb összeget, 334 millió dollár az Egyesült Államok ajánlotta fel, az Európai Unió 250 millióval járul hozzá a betegség elleni küzdelemhez. A 250-ból 128 jön közvetlenül a tagországoktól, míg a fennmaradó 122 milliót az Európai Bizottság fizeti.

Kofi Annan ENSZ-főtikár figyelmeztetett: nincs vesztegetni való idő a járvány elleni küzdelemben. „Felkészülten kell várnunk a világjárvány esetleges kitörését, jelenleg azonban még nem vagyunk azok” – mondta videoüzenetében a főtitkár.

2003 óta világszerte nyolcvan ember halálát okozta a madárinfluenza emberre is veszélyes H5N1 vírusa. A nyolcvanadik áldozat halálát éppen szerdán jelentették be a donorkonferenciának otthont adó kínai fővárosban. A járvány okozta emberi megbetegedések több mint fele halálos kimenetelű.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!