Közélet

2016.12.01. 19:29

Mézes pillanatok Békésben

Több, a mézzel és a méhészekkel kapcsolatos programot tartottak az elmúlt napokban Békés megyében. Kedden Gyulán megtörtént Az év kiváló magyar méze versenyre beérkező minták zsűrizése, csütörtök délután pedig a Mezőberényi Méhészek 80 éve címmel nyílt kiállítás a közép-békési város Orlai Petrics Soma Kulturális Központjának Muzeális Gyűjteményében.

Papp Gábor, Fotó: Lehoczky Péter

Fotó: Lehoczky Peter

— Az utolsó órában vagyunk, hogy a méhészkedés történetének emlékeit megőrizzük és bemutassuk a fiataloknak — nyilatkozta lapunknak az OPSKK Muzeális Gyűjteményében megtartott kiállítás megnyitója előtt Haász Ferenc, a Békés Megyei Göndöcs Benedek Méhész Egyesület elnöke. Mint elmondta, a tárlat abba az időszakba kalauzol el, amikor a kasos méhészetet a keretes méhészet váltotta fel.

— Ez a mi hivatásunkban olyan előrelépést jelentett, mint amikor a közlekedésben feltalálták a kereket — ecsetelte a szakember. — Az új eljárás lényege, hogy a keretekből úgy lehet kipergetni a mézet, hogy a keret nem roncsolódik össze, így az többször felhasználható. A viaszréteg újjáépítése körülbelül annyiba kerül, mint maga a nektárgyűjtés.

A kiállítás elsősorban a Buncsák Gusztáv-féle tárgyakat mutatja be. A mezőberényi tanító és iskolaigazgató főállása mellett egész életében a méhészetet is fő hivatásának tekintette, és az alföldi viszonyokra adaptálva fejlesztette tovább a keretes eljárást.

Haász Ferenc hangsúlyozta, a múlt megismerése kiemelten fontos.

— Nincs új a nap alatt, a méhek ugyanolyanok maradtak, viszont ha a régit nem ismerjük, akkor nem lehet építkezni a méhészetben sem — tette hozzá.

Zsibrita Pál mezőberényi méhész, a program egyik főszervezője kifejtette, még nyáron, egy másik kiállításon jött az ötlet a tárlat megvalósítására.

— Az Orlai Petrics Soma Kulturális Központ igazgatója mindenben felajánlotta a segítségét — fogalmazott. — Szintén méhészkedő menyemmel, Zsibritáné Paczuk Anikóval közösen nekifogtunk a szervezésnek.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Fotó: Lehoczky Péter
[/caption]

Zsibrita Pál legalább húsz éve gyűjti a különböző méhészethez kapcsolódó tárgyakat. Ezek mellett Hoffmann András ereklyéi és Litvai Ádám nagypapájának emlékei egyaránt szerepelnek a január 31-éig megtekinthető kiállításon.

Kiváló mézeket zsűriztek az első körben
Kedden Gyulán tartották a Gyulai Méz- és Mézkalácsfesztivál kapcsán kiírt

„Az év kiváló magyar méze 2016” első körös zsűrizését. Mint azt Árgyelán Jánostól, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület Békés megyei szaktanácsadójától megtudtuk, több mint 260 minta érkezett a kiírásra, ami nagyjából hasonló mennyiség, mint az előző években. — Az érdeklődés országos, hazánk majd’ minden tájáról küldtek mézeket az Észak-Magyarországtól a Dunántúlig — mondta.

— Érdekes sajátosság, hogy bár nem volt jó termés, sok akácméz szerepel a versenyművek közt. Emellett repce, vegyes virágméz, napraforgó, különleges mézek, hárs, illetve egyéb fajtaméz kategóriájában egyaránt pontoztak több szempont alapján a zsűri tagjai. Az összpontszám alapján továbbjutott legjobb mézeket a második körben Budapesten értékelik majd, valamint laboratóriumi vizsgálatra is elküldik. Ekkor választják ki a kategóriagyőzteseket, valamint azok közül az év kiváló magyar mézét.

Címkék#Gyula

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!