Közélet

2016.05.28. 20:07

Ezek a teendők, ha kisállattal utazna külföldre

Külföldi utazás előtt érdemes időben tájékozódni a háziállatokra vonatkozó előírásokról - mondta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állat-egészségügyi és Állatvédelmi Igazgatóságának igazgatóhelyettese az M1 aktuális csatornán szombaton.

MTI

Small dog maltese sitting in the suitcase or bag wearing sunglasses and waiting for a trip

Fotó: Getty Images/iStockphoto

Pallós László elmondta, külföldi utazás esetén mindenképpen szükséges az egyedi jelölést szolgáló mikorchipet beültetni az kisállatokba, ezen kívül szükség van kisállat-útlevélre, amelyet az állatorvos állít ki, és a veszettség elleni védőoltás beadására is. Utóbbival kapcsolatban megjegyezte, az oltás csak három hónapnál idősebb állatoknak adható és 21 nap alatt alakul ki a védettség.
   
Jó tudni, hogy az Európai Unió egyes országaiban - például Finnországban, Angliában, Írországban és Máltán - előírás, hogy az utazás előtti napokban féreghajtó szerrel is kezeljék az állatokat - tette hozzá.
   
További információk találhatók a Nébih honlapján, de érdemes tudakozódni a reptereken, illetve a célország konzulátusán is - közölte Pallós László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!