Közélet

2016.05.28. 11:28

Az első kisgólyák már kikeltek a tojásból

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság illetékességi területén több mint ötszáz gólyapár fészkel, a legtöbb a Kis-Sárréten és a Körösök-völgyében. Az első fiókák a legtöbb fészekben már kikeltek.

kmnp.hu

A gólyák többsége március végén érkezett vissza hozzánk. A fészekfoglalás után a tojók általában kétnaponta raktak le egy tojást, összesen 4-5-öt. Mivel már az első 1-2 tojás után elkezdtek kotlani, így a fiókák nem egyszerre kelnek ki. Az elsők már május első felében kibújtak a tojásból, majd szépen sorban követték őket a többiek – olvasható a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóságának honlapján.
 
A gólyák szaporodási esélyei nagyban függnek az időjárástól. Ha a tél csapadékosabb, akkor a szülők több táplálékot találnak tavasszal, jobb kondícióba kerülnek, több tojást raknak, s fiókáikat is könnyebben fel tudják nevelni. Egy-egy gólyafészekben jellemzően kettő, szerencsésebb esetben három-négy fióka nő fel. Az idősebbeknek nagyobb a túlélési esélyük, mivel kisebb testvéreik elől könnyebben megszerzik a táplálékot.
 
Az első napokban a szülők általában apró bogarakat, rovarokat, földi gilisztákat, később pockokat, vakondokat, kétéltűeket hordanak a fiókáknak. Gyakran csapatosan gyűjtik a táplálékot a frissen kaszált gyepeken, lucernatáblákon.
 
A szaporulat számára a legnagyobb veszélyt az jelenti, ha május végén hidegre fordul az idő. Ilyenkor a 2-3 hetes fiókáknak még nincs önálló hőháztartásuk, de már akkorák, hogy a tojó nem tudja őket teljesen betakarni, így a hűvös időben könnyen megfázhatnak és elpusztulhatnak.
 
Azt, hogy egy adott fészekben kikeltek-e már a fiókák, leginkább a szülők viselkedéséből lehet megállapítani. Ilyenkor a madarak már nemcsak ülnek, hanem időnként állnak, rendezgetik a fészket. Egyre gyakrabban láthatjuk őket berepülni a fészekbe, táplálékot hordanak a fiókáknak. A kicsik most még gyengék ahhoz, hogy felálljanak, de június elején valószínűleg már őket is megpillanthatjuk majd, ha figyelmesen kémleljük a gólyafészkeket.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!