Közélet

2016.02.10. 12:39

Felbukkantak az első bíbiccsapatok

Február elején megjelentek az első bíbiccsapatok a Körös-Maros Nemzeti Park vizenyős pusztáin.

kmnp.hu

Male Lapwing (Vanellus vanellus)

Fotó: Getty Images/iStockphoto

Egyelőre még csak a tőlünk északabbra költő, átvonuló példányokkal találkozhatunk. A nálunk fészkelők később, várhatóan február végén jönnek majd. Azt, hogy átvonulókról, vagy itteni fészkelőkről van szó, elsősorban a viselkedésük alapján lehet megállapítani.

A vonulók kisebb-nagyobb csapatokban mozognak, míg a maradók szétoszlanak, szétterülnek a vizenyős pusztákon, keresik a fészkelésre alkalmas helyeket – olvasható a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóságának honlapján.

A KMNP területén belül a Kardoskúti Fehér-tó környéke és a Montág-puszta az átvonuló bíbicek tradicionális állomáshelyei közé tartozik. A Kígyósi-pusztán szintén rendszeresen megállnak bíbiccsapatok, a nemzeti park munkatársai idén is láttak már több száz példányból álló csapatokat.
 
Ezek a bóbitás, lilealkatú madarak elsősorban a sekély vízborítású területeket, réti kiöntéseket keresik. Leggyakrabban a gyepterületeken láthatjuk őket, de a szántóföldeken kialakult vízfoltokat is felkeresik. Az, hogy mikor indulnak tovább észak felé, elsősorban az időjárás alakulásától függ.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!