Közélet

2015.08.02. 18:38

Obeliszk a hősi halottaknak

Az első világháborúban résztvevő békéscsabai 101-es gyalogezredre emlékeztek szombaton a megyeszékhelyen. A Szabadság téren lévő obeliszk 963 hősi halottnak állít emléket, és szinte napra pontosan 92 éve, 1923. augusztus 5-én avatták fel, Belanka Mihálynak köszönhetően.

Licska Balázs

A békéscsabai 101-es gyalogezred hősi halottaira emlékezett szombat délelőtt Békéscsabán, a Fegyveres Erők Klubjában a Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület, illetve a Fegyveres Erők és Testületek Nyugállományúak Klubja. A városvédők és -szépítők elnöke, dr. Jároli József kifejtette: sok dédapa, nagyapa maradt a harcmezőn, sok csonka család maradt hátra, és hogy nagy teher hárult az első világégéskor a nőkre, asszonyokra.

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Fotó: Imre György
[/caption]

A megemlékezésen elhangzott, hogy a Szabadság téren lévő obeliszket Belanka Mihály tervezte, a kivitelezést is az ő cége vállalta magára, mint ahogy a munkálatokkkal járó kiadásokat is. Az építő- és építészmester 1896. február 5-én született Békéscsabán: evangélikus családban cseperedett fel, talpraesett, nyitott volt, mindemellett ugyanúgy jellemző volt rá az erős akarat, a határozottság, a bátorság – ismertette a leszármazottak képviseletében Szikora Lászlóné könyvtáros.

A Fegyveres Erők Klubjában tartott rendezvényen egy kiállítás is nyílt korabeli emlékekből, tárgyakból. Zahorán György, a Fegyveres Erők és Testületek Nyugállományúak Klubjának elnöke elmondta, a tárlaton a fegyverektől a használati tárgyakon – petróleumlámpákon, mozsáron, vasalón, női és férfi zsebórákon keresztül egészen a borotvákig, pipákig, valamint érmekig és pénzekig minden látható a felajánlásoknak köszönhetően. Érdekes darab egy eredeti, kézzel írt napló.

A témával kapcsolatban további részleteket a megújult Békés Megyei Hírlap hétfői számában olvashat. A Hírlapra itt fizethet elő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!