Közélet

2015.03.25. 13:16

Vasárnapi zárva tartás: technikai problémák is felmerültek

A vasárnapi zárva tartás első tapasztalatairól tartott szerdán tájékoztatót Békéscsabán dr. Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének országos elnöke.

Ny. L.

Dr. Sáling József elmondta, a szabályozásban történt, történő változásokat figyelik. Így várják annak a megjelenését, hogy amely utcák, városrészek a világörökség részei, ott nyitva lehetnek vasárnap is az üzletek.

– A parlament elfogadta az öt vasárnapi nyitva tartásra szóló, ötven helyetti száz százalékos bérpótlékot, de ezt még hivatalosan nem hirdették ki, a köztársasági elnök asztalán van a módosítás – hangsúlyozta dr. Sáling József. – Azt is elfogadták, hogy amelyik üzlet kis- és nagyker is, nem nyithat ki a vasárnap, de ez sem jelent meg még a Magyar Közlönyben.

Az öt vasárnapi nyitva tartás közé a négy adventi, valamint egy szabadon választott vasárnap tartozik. A legtöbb üzlet a mostani vasárnapot választja a közelgő húsvét miatt. Az elnök szólt arról, a vasárnapi zárva tartás technikai problémákkal is jár.

Emiatt hét közben nagyon sok boltban hosszított a nyitva tartás, és sok vidéki dolgozó nem éri el a buszt. Azt pedig nem lehet elvárni, hogy mindig a helyben élők maradjanak éjszakázni. Az áruszállítás, az áruutánpótlás is nehézségeket okoz, főként az élelmiszereknél. A friss, romlandó, megmaradt termékek jó része nem bírja ki szombat estétől hétfő reggelig.

Dr. Sáling József kiemelte, sokaknak gondot jelent a vasárnapi pótlék elmaradása zárva tartás esetén. Ez alkalmanként 2-3 ezer forintot jelentett, és ez komoly összeg a rosszul fizetett, többnyire minimálbéres vagy ahhoz közeli jövedelemmel rendelkező kereskedelmi dolgozóknál. Vannak üzletek, melyek ígéretük szerint ezt a pénzt megadják forgalmi jutalékként, vagyis ha a forgalom nem csökken a vasárnapi zárva tartás miatt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!