Közélet

2014.10.22. 10:51

Ünnepi programok

Október 23-án Békés megye legtöbb településén megemlékeznek az '56-os forradalom eseményeiről.

BEOL

Békés. A Forradalmi Emlékműnél 9.45-kor térzenével kezdődik a megemlékezés, amelyet a Városi Ifjúsági Fúvószenekar ad elő. Ünnepi beszédet mond: Deákné Domonkos Júlia, önkormányzati képviselő, a Dr. Hepp Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója. Az ünnepi műsorban közreműködnek Nagy Erika és Mészáros Mihály színművészek.

Békéscsaba. A központi ünnepséget a Nagy Imre téren tartják 11 órától. Ünnepi műsor a Békéscsabai Jókai Színház és a Színitanház közreműködésével, majd Szarvas Péter polgármester mond megemlékező beszédet.

Dévaványa. Október 23-án városi ünnepség lesz 16 órától a művelődési házban. Beszédet mond Valánszki Róbert polgármester. Műsort adnak a dévaványai művészeti iskola színjáték tanszakos növendékei. Koszorúzás a Hősök terén, a  kopjafánál, a világháborúkban elesettek tiszteletére állított emlékműnél.

Füzesgyarmat. 17 órakor a Kossuth Lajos általános iskola előtti kopjafánál lesz a megemlékezés. Beszédet mond Bere Károly, a város polgármestere. Ünnepi műsort az Élő emlékezet címmel a derecskei Táltos Dráma és Musical Társulat.

Gyomaendrőd. Október 23-án, 10 órától ünnepi szentmise az endrődi katolikus templomban, 11 órától városi ünnepség a Hősök terén. Köszöntőt mond Toldi Balázs polgármester.

Gyula. Gyulán az Október 23. tér ad otthon 11 órától az ünnepi megemlékezésnek. Fellép Nemcsák Károly Érdemes Művész és Jászai Mari-díjas színművész. Eső esetén módosul a megemlékezés helyszíne, és azt a polgármesteri hivatal dísztermében tartják majd meg az Október 23. Tér helyett. Ha nem lesz csapadék, marad az eredeti helyszín. A 11 órakor kezdődő eseményen dr. Görgényi Ernő polgármester mond emlékbeszédet, majd Nemcsák Károly Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész lép fel.

Gyula-Gyulavári. Gyulaváriban 9.45-kor emlékeznek az 1956-os kopjafánál. Közreműködnek a Bay Zoltán Általános Iskola Tagintézményének tanulói.

Kétegyháza. Ma 14 órától a polgármesteri hivatal díszterme az ünnepi megemlékezés helyszíne. A műsort követően koszorúznak és átadják a Kétegyházáért Emlékérmet, majd alakuló ülését tartja a település új képviselő-testülete.

Mezőberény. A városi köztemetőben 9 órakor kezdődik a megemlékezés, beszédet mond Ladó Balázs. 10 órától ünnepi testületi ülés a városházán, kitüntetések átadásával.

Nagyszénás. Október 23-án 9 órától ünnepi műsor a művelődési ház színháztermében. Koszorúzás a katolikus templom kertjében lévő emlékműnél. 10 óra 30-kor Szénási Mihály kiállításának megnyitója a művelődési ház kiállítótermében.

Orosháza. Október 23-án 10 órától megemlékezés és koszorúzás a történelmi emlékparkban. Megemlékező beszédet mond Dávid Zoltán polgármester. Az evangélikus templomban 18 órától Mészáros János Elek magánénekes Mert egy nép azt mondta: Elég volt című ünnepi koncertje.

Sarkad. 10 órakor a Béke sétány 4. szám alatt, a központi orvosi rendelő előtti téren lesz a megemlékezés, melyen beszédet mond Koszorús László Gáspár, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára. Irodalmi műsort adnak a középiskolás diákok.

Szarvas. Október 23-án 18 órakor tartanak megemlékezést a Cervinus Teátrum színháztermében. Ünnepi beszédet mond Dankó Béla országgyűlési képviselő. Koszorúzás a templomkertben, az ''56-os emlékműnél. Mécsesgyújtás és főhajtás a történelmi emlékúton az ''56-os emlékoszlopnál.

Szeghalom. 10 órakor a református templomkertben elhelyezett ''56-os kopjafánál lesz a megemlékezés. Beszédet mond Macsári József, a város polgármestere. Műsort adnak a helyi középiskola tanulói.

Tótkomlós. Október 23-án 10 órától a természet házában lesz megemlékezés. A Jankó gimnázium diákjai műsort adnak, koszorúzás lesz a Szabadság téri kopjafánál, a dr. Adamkovics Ágost emléktáblánál.

Újkígyós. Ma 17.30-kor koszorúzzák meg az ''56-os emléktáblát a gazdakör székházánál, majd 200 év az újkígyósi költők, írók tükrében címmel tartanak irodalmi estet a városháza tanácskozótermében. Csütörtökön az ünnepi szentmisét követően 11 órakor kezdődik az ''56-os megemlékezés a művelődési házban, az iskolások műsora után átadják az Újkígyósért Közalapítvány ösztöndíjait is.

Vésztő. 10 órakor ünnepi istentisztelet lesz a református templomban, majd koszorúzás a templomkertben. A városi ünnepség 11 órakor kezdődik a Sinka István művelődési központban, ekkor alakul meg a képviselő-testület is. Ünnepi beszédet mond dr. Márkus Béla irodalomtörténész. A kitüntetések is gazdára találnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!