Közélet

2014.07.29. 16:32

Telekom: ennyi volt a digitális kábeltévé

Augusztus végén megszűnik a digitális kábeltévé-szolgáltatás értékesítése a Magyar Telekomnál. A HWSW szerint a cég szeptembertől már csak IPTV-rendszerű, illetve interaktív műholdas végpontokat telepít az új ügyfeleknél.

BEOL

home tv

Fotó: Getty Images/iStockphoto

Augusztus végével befejezi a digitális kábeltévés (DVB-C) szolgáltatás értékesítését a Magyar Telekom, a cég ettől az időponttól kezdve kizárólag IPTV-s végpontokat telepít előfizetőinél, még műholdas platformon is csak a hibrid megoldásnak számító interaktív Sat TV marad a kínálatban – írja a HWSW nyomán a HVG.hu.

A vállalat meglévő kábeltévés ügyfeleinek nem kötelező váltaniuk, de az informatikai szakoldal szerint a Telekom hosszú távú célja egyértelműen az lehet, hogy idővel mindenkit az interaktív platformok egyikére tereljen.

Az analóg kábeltévés rendszereket elsőként váltó digitális kábeltévé hiába alkalmas HD-adások továbbítására, a visszirányú kommunikáció hiányában a platformon nem, vagy csak korlátozottan jelenhetnek meg olyan kényelmi szolgáltatások, melyek az IPTV-s rendszernél régóta elérhetők – a költségtakarékosság mellett ez is indokolja a Telekom lépését.

A Telekom ráadásul IP-alapú rendszerén, illetve a műholdas platformon - legalábbis elvben - jobb minőségű adást is képes biztosítani az ügyfeleknek, mint DVB-C technológiával.

A HWSW azt írja: a rendszert most feladó Telekom mellett jelenleg több kábelszolgáltató is DVB-C-re építi kábeltévés hálózatát, a nagyok közül a DIGI-nek és a UPC-nek is van ilyen rendszere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!