Közélet

2014.07.27. 16:35

Isteni védelmezéssel a biztonságos közlekedésért

Immáron nyolcadik alkalommal rendezett vasárnap Szent Kristóf-napi autószentelést a Magyar Autóklub Békéscsabán, a Jézus Szíve katolikus templom előtt. Ezúttal is több tucat gépkocsira kértek áldást tulajdonosaik.

Molnár Pál Márton

Kliment László, az autóklub békéscsabai műszaki állomásának vezetője elmondta, Szent Kristóf az utazók, ebből fakadóan az autóstársadalom védőszentje is, ezért időzítik ezt az eseményt az ő neve napjához. Az ötlet több mint egy évtizede Lentiben fogalmazódott meg, s azóta vált az autóklub közreműködésével országos szokássá.

A Szent Kristóf-napi ünnepség célja: ráirányítani a figyelmet arra, hogy mindenkinek érdemes legalább egyszer egy évben átgondolnia azt, miként is viselkedik a közutakon, hogyan vigyáz saját maga és embertársai testi épségére.

Tapasztalataik szerint a gépjármű-tulajdonosok fontosnak találják, hogy az élet ezen területén is megerősítsék a hitüket. Az autóklub egyébiránt Szent Kristófról nevezte el azt a díjat is, amelynek bronz, ezüst és arany fokozatával jutalmazza azokat, akik legtöbbet tettek a biztonságos közlekedésért.

[caption id="" align="aligncenter" width="350"] Fotó: Lehoczky Péter
[/caption]

– A mindennapok során autóval jutunk el a munkahelyre, szeretteinkhez, életünk része a közlekedés, így fontos, hogy Isten áldását kérjük – hangsúlyozta Bauer Csaba plébános majd egymás után minden gépkocsit, kerékpárt, motort szentelt vízzel hintett meg, és a tulajdonosok is részesültek az áldásból.

A jelenlévők közül Kovács Istvánné kérdésünkre elmondta, nem jár rendszeresen templomba, de hisz az égiekben, s megnyugvással tölti el, ha új autóját megszentelik.

– Amikor pár évvel ezelőtt megvettem ezt a kocsit, akkor Bielek Gábor atyát kértem meg, áldjon meg engem és az autómat.

Vallásos ember vagyok, a munkaeszközöm a gépkocsi, és aki az utakon jár, tudja, hogy egy üres útszakaszon is fél másodperc alatt alakulhat ki vészhelyzet. Nagyon sok visszapillantó tükrön ott lóg az olvasó, azok a sofőrök is akarnak hinni, Isten védelmét kérik – mesélte a jelenlévőknek Mácsai Attila, aki már három évtizede taxizik. Ő nemcsak a saját autójára, hanem kollégáira és az utasaira egyaránt áldást kért.

[caption id="" align="aligncenter" width="350"] Fotó: Lehoczky Péter
[/caption]

Kristóf, a tizennégy segítő szent egyike, a népi vallásosság talán legnépszerűbb alakja, annak ellenére, hogy létezését történetileg nem lehet egyértelműen igazolni.

Mesés elemekkel átszőtt élettörténete szerint a pogány Kristóf igen büszke volt daliás termetére: a legenda szerint több mint 6 méter magas volt. Úgy érezte, különleges adottságával nem szolgálhat akárkit; vándorútra kelt tehát, hogy megkeresse a világ leghatalmasabb uralkodóját.

Első gazdája egy király volt, de kiderült, hogy van nála is hatalmasabb úr, hiszen a király félt az ördögtől. Kristóf ezért az ördög szolgálatába állt. Az ördögnek viszont egy út menti kereszt láttán szállt inába a bátorsága. Kristóf ekkor határozta el, hogy Krisztust fogja szolgálni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!