Közélet

2009.03.31. 20:01

Csökkenő munkaidő, négynapos munkahét

Négynapos munkahetet vezetnének be a közalkalmazottaknál és köztisztviselőknél, hogy spóroljon az állam. A megyei vállalkozások egy részénél már csökkentették a munkaidőt.

F. G. K. - L. J.

Magyarországon a munkahelyek megtartása, a költségek csökkentése érdekében, Amerikában még tavaly a benzinár emelkedése miatt akartak négynapos munkahetet. A tengerentúlon úgy számoltak, ha napi két órával többet töltenének a hivatalban a dolgozók, akkor a heti munkaidő megmarad, viszont kevesebbet költenének a bejárásra.

Az ötlet hazánkban és az általunk megkérdezettek között nem aratott osztatlan sikert. Szeleczki Erzsébet, a békéscsabai 2. Számú Általános Iskola igazgatója például nem tudja elképzelni, péntekenként hogyan oldanák meg a dolgozó szülők gyermekük felügyeletét.

Hankó György, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének megyei képviseletvezetője szerint a tanároknál valóban nem megoldható a négynapos munkahét, viszont a közigazgatásban igen. Nem így gondolja a Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezetének a főtitkára. Fehér József a Világgazdaságnak elmondta, a jelenlegi létszámmal képtelenség ellátni heti négy nap alatt a rengeteg feladatot, megbénulnának az okmányirodák, földhivatalok, fogyasztóvédelmi irodák.

Ezért, szerinte, ha elrendelnék a négynapos munkahetet, akkor újabb embereket kellene felvenni. Fehér József úgy véli, a versenyszférával szemben — ahol lehetséges, hogy kevesebbet dolgoznak, kevesebbet termelnek és kevesebb a fizetés — a közszférában megoldhatatlan a négynapos munkahét.

Békéscsabán, a BÁÉV Építőipari Zrt.-nél hetente öt napot dolgoznak, de a napi szokásos nyolc óra helyett csak hatot. Bodzás Júlia, a cég vezérigazgatója abban bízik, a következő félévben behozzák a lemaradást, akkor nyolc óra helyett tíz óra lesz a napi munkaidő. Ugyancsak a négynapos munkahétben gondolkodnak az orosházi Linamarnál, de döntés még nincs.

A Szarvasi Szirén Ruházati Kft.-nek ez viszont nem lenne jó, mert ha van megrendelés, akkor feszítettebb munkatempóban kell dolgozniuk. A cég főleg külföldi megrendelőknek végez bérmunkát, így őket az euróárfolyam változása pozitívan érintette. Samu Tamás, a kft. igazgatója elmondta: egyelőre sikerül munkát biztosítani 90 dolgozójuknak. Tavaly ősszel a munkaügyi központon keresztül munkahelymegtartó támogatást igényeltek, ezt fél éven át kapták. Ez most jár le, ezért áttekintik a lehetőségeket, s próbálnak más forrásból segítséget kapni az álláshelyek megtartásához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!