Gazdaság

2008.12.09. 18:56

Tesco? Aldi? Lidl? mindegy, csak jöjjön! - aláírásgyűjtés Körösladányban

Megelégelték a helyi kiskereskedők árait a közelmúltban városi rangot szerzett Körösladány lakói. Közülük nyolcszázan írták alá azt az ívet, melyben hipermarketet, de legalább egy szupemarketet követelnek.

P. G. - Cs. I.

Mindenkinek van, csak nekünk nincs
Nem ellene, hanem éppen egy vagy több kereskedelmi multinacionális cég megtelepedése érdekében kezdtek aláírásgyűjtésbe Körösladányban. Az ívet több mint nyolcszázan szignózták.

— A legtöbben azt szeretnék, ha nagyobb kínálatból és olcsóbban vásárolhatnának — nyilatkozta az előzményekről lapunknak Holóka Demeter Péter, a kezdeményezés egyik szervezője. Az önkormányzati képviselő elmondta, hogy szinte az összes közeli településen működik már legalább egy multinacionális élelmiszerüzlet, csak náluk nem. Ha azonban megérkezne a várt befektető, a körösladányiaknak nem kellene kilométereket utazniuk egy-egy nagybevásárláshoz, hanem helyben is telepakolhatnák kosaraikat.

Tíz-harminc százalékkal olcsóbban
Holóka Demeter Péter kérdésünkre kitért arra is, hogy ő maga nem kifejezetten szimpatizál a multikkal, de méltányolja a lakosság igényét. — Mindannyiunknak jó lenne, ha a helyi kereskedők érvényesülnének, de a Körösladányban élők számára is sokat jelentene, ha tíz-harminc százalékkal kevesebb pénzért vehetnék meg ugyanazt az árut.

A bármely új üzlet megtelepedése érdekében elindított aláírásgyűjtési akcióhoz 820-an csatlakoztak a városban, ami azért is érdekes, mert egy-egy ilyen cég megjelenését a legritkább esetben fogadják őszinte rokonszenvvel. Elég csak a nem túl távoli Mezőberényre gondolni, ahol kiskereskedők és iparosok sora tiltakozott a Tesco megjelenése ellen néhány hónapja. Igaz, akciójuk nem járt sikerrel.

A hirdetés után folytatódik

Kettőn áll a vásár
— Kettőn áll a vásár — értékelte a helyzetet dr. Pelcsinszki Boleszláv polgármester, amivel arra is utalt, hogy sem „elcsábítani”, sem kitiltani nem könnyű a multikat egy-egy településről. Mint mondta, az aláírásgyűjtő ívek átadása után megteszik a szükséges lépéseket, ám ez még korántsem jelenti azt, hogy a multinacionális cégek megrohanják Körösladányt. Az üzletláncok ugyanis komoly előfelmérés után döntenek egy beruházásról, s bár korábban már akadt érdeklődő Körösladány iránt, az üzletből akkor nem lett semmi.

Hozzátette: miután az önkormányzat megkapja az aláírás-gyűjtési íveket és megszületik a megfelelő testületi döntés, megteszik a szükséges lépéseket. Mindez még korántsem jelent garanciát arra, hogy bármelyik cég is Körösladányba telepedik. Egy üzletlánc korábban már vásárolt területet a városban, de egyelőre nem kezdődött semmilyen építkezés. Településrendezési tervük is kijelöl egy kereskedelmi övezetet, ahová jöhetnének akár multinacionális cégek is.

A helyzet azonban jóval bonyolultabb, hiszen a „nagyok” számos tényezőt megvizsgálnak a népsűrűségtől a vásárlóerőig, mielőtt egy-egy új beruházás mellett döntenek.

Máshol a bőség zavara
Miközben Körösladányban a hiány okoz gondot a lakosságnak, másutt már-már a bőség zavarával küzdenek. Orosházán például jelenleg is folyik a Vásárhelyi út melletti szakaszra tervezett Aldi engedélyeztetési eljárása. Úgy tudjuk, hogy a Stop.Shop is a városba készül, építési engedélye is van. Honlapján ez olvasható: Orosházán, a bevásárlóparkban, a Vásárhelyi úton, a 47-es számú főúton valósul meg.

A 2010 tavaszára tervezett megnyitást követően 7 ezer négyzetméter bérbe adható területtel és 403 parkolóhellyel várják az odalátogatókat. Azt is hallani, hogy a Penny megszerette az orosháziakat, lehet, hogy újabb üzletet nyit. A cégcsoport vezetői „szemezgetnek” a volt MHSZ épületének a környékével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!