Zene

2007.08.15. 13:13

Nagyszínpadi fellépők: nem minden fénylik, ami sztár – tudósítónk a Szigeten járt

Ki gondolta volna, hogy a gumicsizma lehet divatos? A felkészült szigetelőnek idén is az alapfelszereléshez tartozott a vidéken paraszti jelzővel illetett viselet. Akadt bokáig visszavágott változat, gyárilag szakadtnak készült sárpapucs, pöttyös, csíkos és igazi nyári, vidám színekben pompázó gumicsizma.

F. M.

Tanulva az előző évek tapasztalataiból, sokan jó előre beszerezték a dizájnos darabokat. A felkészülteket így a gyermekpancsolónyi méretű pocsolyák sem akadályozták a felhőtlen szórakozásban.

Egy többszáz produkciót felvonultató fesztiválon is a közönség reakciója az előadások színvonalának legjobb mércéje. Péntek este, a Pink koncertje alatt lazán beszélgető, sörözgető közönség a brit Madness fellépése alatt állt össze csápoló, bulizó masszív tömeggé. Az 1972-ben alakult ska beütésű popzenét játszó csapat „megőrjítette” a mai tinédzsereket is. Már-már szarkazmusba csapó ironikus szövegek, korukat meghazudtoló színpadi mozgás és természetesen szigorúan öltönyös fellépőruha fémjelezte a Madness szigetes buliját.

Vasárnap úgy lépett színpadra az ír Sinead O''Connor, hogy a koncertre váró közönség egy része észre sem vette, hogy már nem hangolnak, hanem az előadás kezdődött el. Szomorú dalait egy munkáskabátban, bárminemű színpadi mozgás nélkül, a közönségre sem tekintve énekelte el a jobb napokat megélt ír előadó.

A világszínpadon hétfőn Mari Boine remekelt. A Norvégiából érkezett számi (lapp) énekesnő jazzes világzenét játszik egy kis elektronikával fűszerezve. Mari Boine szinte megigézi közönségét, lehetetlenné téve koncertje otthagyását. Így aztán elég gyorsan kellett lavírozni a nagyszínpadig a "főúton" haladó tömegben annak, aki még tanuja szeretett volna lenni a Tool nagyszínpadon előadott hasonló mélységű produkciójának. Bár a közönség azon része, akiknek a programfüzetből nem jött le, hogy a progresszív stílusmeghatározás mellett, a Tool esetében azért mégiscsak metál zenéről van szó, hamar elszivárgott. A „maradék” műértőt katartikus magaslatokba juttatta az amerikai csapat elmélyült, majdhogynem szeánszhoz hasonlító, zeneileg abszolút profi előadása.

A nagyszínpad előtti futballpályányi teret a nulladik napos LGT-koncert mellett a Faithless csapata töltötte meg a legjobban. Vasárnap éjjel a negyvenezres embertömeg egyként skandálta a brit csapattal az emlékezetes „I can''t get no sleep” refrént. Az Insomnia című szám immáron negyedjére hangzott el a Szigeten, a hip-hop és dance stílusának határán mozgó csapat minden évben osztatlan sikert aratott. Műsoruktól még a szemerkélő eső sem tudta eltántorítani a tömeget.

A csápolásban megfáradt közönség egy része aztán a párnákkal jól ellátott Cökxpon Ambient sátor felé vette az irányt, hogy a meditációs zenére egy félórás power-sleep után a folytathassa a buli hajnalig.

A koncertek mellett természetesen most is megvoltak a kikapcsolódás más formái is. Idén is igényes és látványos táncszínházi, színházi, humorista, bábos és még ki tudja hányféle produkcióval várták a szigetelőket. Látványban és színvonalban nem volt hiány.

Az extrém rekreációs számos formája közül választhattak az adrenalinfüggők. A már megszokott bungee jumping mellett volt páros katapult is és egy kötélpályán is átcsúszhattak a főtér másik felére, akik megmászták az egyik sportruházati cég tornyát.

Idén is volt luminárium, ahol bizsergető fény és hanghatások között pihenhetett, elmélkedett a betérő, ha volt türelme az előtte tekergő sorban ácsorogni. Akár 2-3 órás várakozással is számolhatott, aki a táncszínház mellett működő labirintusban némi tarot kártyás jóslat rásegítségével szerette volna keresni önmagát. Az indiai kajáért várakozók sora jobban haladt. Itt — a krisnások hard rockjának meghallgatása után — a legcsóróbb szigetlakó is hozzájutott a napi betevőjéhez.

Végül, mielőtt hazatér az ember és csörög még némi pénz a zsebében, elkerülhetetlenül adott a shoppingolás kérdése. Az aranyáron adott hivatalos Szigetes relikviák mellett szerencsére nagy a választék kreatív — és nem utolsósorban használható — cuccokból. Az abszolút kedvencek a felirattal díszített pólók voltak. A „Sziget – kell egy hét rosszullét”, United Slaves of America, gombával díszített „pöttyös az igazi”, Kisvakond és Tévémaci voltak a sztárok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!