Adios, adidos!

Eljutottunk oda, hogy ami nem kínai, az hamisítvány. Hovatovább, a nagy márkák is már a Nagy Fal országában gyártják, gyártatják termékeiket. Az adóhatóságtól rendszeresen érkeznek közlemények hamis márkajelzésű áruk fogásáról, Békésben leginkább a gyulai határátkelőről. Volt, hogy 2023-ban 32 milliós spanyol út nem jött össze több ezer hamis árunak,. elemeknek, hangszóróknak, konrollereknek. Máskor csak egy betű hiányzott. Gyulánál egy román kamion akadt fenn, textil helyett kisgépeket találtak a pénzügyőrök a rakományban, Makita helyett Makota volt a felirat. Tehát a hamiskás áruknál is az ördög a részletekben rejlik.

Van, amikor a hamisítók nem betűt cserélnek ki az árun, márkajelzésén, hanem valódi feliratokat helyeznek el, szintén gagyi cuccon. Bögrék, párnák és kulcstartók alatt roskadoztak egy olyan egri üzlet polcai, amiben a NAV pénzügyőrei váratlan ellenőrzést tartottak tavaly. Több mint háromezer darab olyan terméket foglaltak le, melyeken védjegyoltalom alatt álló feliratok és logók voltak.

Elég egy elírás a névben, eggyel kevesebb csík a cipő oldalán, és máris fel kell gyulladnia a fejünkben a piros lámpának. Abidas, adidos, adibas és más formák, három helyett négy csík – ilyenek nincsenek egy eredeti terméken. Ilyenkor azt kell mondanunk: adios, adidos, vagyis spanyol elköszönéssel: viszlát, hamis Adidas!

Egy dolgot azért tehetünk, ha álholmiba botlunk. Hamiskásan mosolygunk, hogy nem vertek át. Pont ott, és pont akkor.