Hajrá, komló!

Nyemcsok László

Drukkolok a komlónak, a söröm íze múlik rajta. Ha lesz egyáltalán elég habzó italom, mert a globális felmelegedés miatt az árpahozam is jelentősen visszaeshet. Főként a kiváló minőségű gabonáé, ami a sörhöz kell. A komlótermés visszaesése mellett a keserűségért felelős alfasavtartalma is 31 százalékkal csökkenhet a melegebb és szárazabb körülmények miatt. Még a végén oda jutunk, hogy ihatunk élesztős vizet. Ha egyáltalán lesz elég élesztő és víz.

Mondtam az asszonynak, megpróbálok előre inni, mielőtt beüt a krach, de azt mondta, ezen már rég túl vagyok. Ha ezután egy kortyot sem iszom, akkor is teljesítettem a penzumom. Megjegyeztem neki, hogy nemcsak az én söröm, hanem az ő kávéja is bajban van az éghajlatváltozás miatt. Addig viszont nincs bennem káröröm, amíg öröm a söröm. Még egy régi könyvemben filozofálgattam arról, mennyire hozzám illő a keresztnevem becézése. Ha ugyanis a Laciból elveszünk egy betűt, és kicserélünk hármat, az jön ki, hogy sör. Csodálatos, nem?

Van bennem azért némi derűlátás, ugyanis a termesztők már megváltoztatták a komlótáblák helyét a hőmérséklet és a csapadék változásai miatt. Szóval, hajrá komló, ne hagyd magad! A legrosszabb az egészben, hogy a globális felmelegedés idején még több sör kéne, nem pedig kevesebb és drágább. Kutatók szerint majd átveszi a helyét más. Könnyű ezt mondani, és több ezer év tudományát, hagyományát a sutba dobni. Így már csak a söröm miatt is azt mondom, gyorsan tegyünk a klímaváltozás ellen.