magyarázat

2018.06.26. 10:51

Oroszok Uruguayról: megmutatták nekünk, hogy kik is vagyunk

Az egyik orosz sportlap szerint játékosaik nehezen alkalmazkodnak az "európai futball" sebességéhez, mások viszont büszkék rá, hogy válogatottjuk méltósággal viselte a vereséget.

5557843 25.06.2018 Russia's Fyodor Smolov, left, struggles for a ball with Uruguay’s Matias Vecino during the World Cup Group A soccer match between Uruguay and Russia at the Samara Arena, in Samara, Russia, June 25, 2018. Vitaliy Timkiv / Sputnik

„Megmutatták nekünk, hogy kik is vagyunk” címmel közölt értékelést a házigazda orosz labdarúgó-válogatott Uruguaytól elszenvedett 3-0-s világbajnoki vereségéről a Szovjetszkij Szport című szaklap.

„A mieink nehezen alkalmazkodnak az európai futball sebességéhez” – írta az újság, rámutatva, hogy

miközben az orosz együttesben nincs légiós játékos, addig az uruguayi kezdőcsapatból három ember kivételével mindenki Európa öt legmagasabb szintű bajnokságában szerepel.

„Két csoportforduló után Oroszország válogatottja vezetett a pályán lefutott távolság tekintetében. A fizikai felkészültséggel kapcsolatban nem merül fel kérdés. Ugyanakkor vannak kérdések a döntések sebességével és a helyzetekre való reagálással kapcsolatban” – áll a cikkben.

A Moszkovszkij Komszomolec című bulvárlap szerint ugyan a szbrornaja – három kulcsjátékosa nélkül – sápatag játékot mutatott be hétfőn Szamarában, de Sztanyiszlav Csercseszov szövetségi kapitány így is teljesítette a minimális célkitűzést, s továbbjutott a csapattal a csoportkörből.

Tényleg képesek a csodára?

A Szport-Ekszpressz szaklap kommentátora csalódottságának adott hangot az eredmény miatt, ugyanakkor dicsérte, hogy az egész orosz válogatott – edzőstől, játékosostól, sőt, nézőstől – hisztéria nélkül, méltósággal fogadta az Uruguaytól elszenvedett vereséget. A lap úgy véli, hogy

a házigazda együttes képes lehet a „csodára”, vagyis Spanyolország legyőzésére a nyolcaddöntőben, mert nem jellemző rá sem a pesszimizmus, sem a tehetség hiánya, sem a közömbösség, sem pedig a botrány.

„Igen, veszíthetnek. Egyénileg gyengébbek. De harc nélkül nem fogják megadni magukat” – írta az újság.

Mi lett volna, ha

A Kommerszant című gazdasági lap a második helyes továbbjutás előnyeit latolgatva arról ír, hogy az orosz válogatott így egy nappal tovább pihenhet és a 16 között nem Szocsiban, hanem a 80 ezres moszkvai Luzsnyiki Stadionban fog pályára lépni, „őrült támogatás” mellett.

A cikkíró azon is morfondírozott, hogy ha más lett volna a csoportmérkőzések időrendje, a közönség könnyebben fogadta volna, hogy a hazai csapat kikapott az A csoport favoritjától,

a továbbiakban pedig azt ünnepelte volna, hogy küzdőszellemét erősítve, két riválist „szétzúzva” jutott tovább a kiseséses szakaszba.

Az orosz külügyminisztérium egyébként hétfőn éjjel cáfolatot adott a hivatalos szaúdi Sada portál egy közlésére, amely egy meg nem nevezett német televízióra hivatkozva azt állította, hogy az oroszok a titkosszolgálataik által mesterien álcázott doppingolásnak köszönhetően verték meg az arab ország válogatottját. A tárca emlékeztetett rá, hogy a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) május 22-én bizonyíték hiányában lezárta az ajzószer-vizsgálatot az orosz válogatott minden tagja ellen, amivel a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) is egyetértett.

Borítókép: Fjodor Szmolov és Matias Vecino (b-j) harca a labdáért

Vitaliy Timkiv / Sputnik/AFP

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!