választás 2018

2018.03.13. 19:58

Száznál több képviselőjelölt indul Békésben

Békés megyében összesen több mint száz országgyűlési képviselőjelöltet vettek nyilvántartásba.

Hírlap-összeállítás

Zürich, 214. november 30. Kiürítenek egy szavazóurnát egy zürichi szavazóhelyiségben a bevándorlás korlátozásáról, valamint a jegybanki aranytartalékról tartott svájci népszavazáson 2014. november 30-án. (MTI/EPA/Walter Bieri)

Egy-egy országgyűlési képviselőjelöltet akkor lehetett ­nyilvántartásba venni, ha összegyűjtötte a szükséges 500 ajánlást, és az ellenőrzés során mindent rendben találtak – mondta a területi választási irodát vezető dr. Moka Eszter megyei önkormányzati jegyző. Egy választó több jelöltet is ajánlhatott, fontos azonban, hogy csupán egy alkalommal írhatta alá egy jelölt ajánlóívét.

A jelölt nyilvántartásba vételét akkor utasították el, ha nem volt meg a szükséges 500 ajánlása, illetve­ az ellenőrzés során szabálytalanságot tapasztaltak. Ellenőrizték például, hogy az íven az aláírást gyűjtő személy feltüntette-e a nevét és aláírta-e az ívet, az ajánló rendelkezik-e választójoggal, valamint azt is, hogy az íven feltüntetett adatai a központi névjegyzékben szereplő adataival megegyeznek-e.

Országgyűlési képviselőjelöltek Békés megye 1. számú választókörzetében

Végül a békéscsabai körzetben 19, a békésiben 30, a gyulaiban 24, az orosháziban pedig 29 országgyűlési képviselőjelöltet vettek nyilvántartásba, vagyis ennyien számítanak majd a voksokra április 8-án. A békéscsabai körzetben 27, a békésiben 7, a gyulai­ban 6, az orosháziban pedig 9 jelöltaspiráns nyilvántartásba vételét utasították el, köztük voltak, akik visszaléptek.

Hétfőn újabb jelöltnél érvénytelenített ajánlásokat a Nemzeti Választási Bizottság, a döntés az orosházi székhelyű választókerületet érintette. A testület fellebbezés nyomán foglalkozott a Hajrá Magyarország! Párt jelöltjének nyilvántartásba vételével. A jelölt 573 érvényes ajánlással rendelkezett.

Országgyűlési képviselőjelöltek Békés megye 2. számú választókörzetében

A fellebbezés benyújtója – öt másik személy nyilatkozatát is csatolva – fellebbezésében azt írta, nem tőlük származik a jelölt ívén található ajánlás. Az NVB ezek alapján az érintett ajánlásokat érvénytelenítette, de ez nem változtat a jelölt státuszán, mivel az érvényes ajánlások nem csökkentek 500 alá.

A kampány február 17-én kezdődött. Immár nincs kampánycsend, tehát akár a voksolás napján is lehet kampányolni, korlátokkal. A szavazó­helyiség épületében és a szavazókörök bejáratától számított 150 méteren belüli közterületen nem lehet választási plakátot elhelyezni, választási gyűlés sem tartható.

Országgyűlési képviselőjelöltek Békés megye 3. számú választókörzetében

– Magyar hatóság által kiállított személyi igazolvány vagy vezetői engedély, útlevél, lakcímkártya – sorolta dr. Moka Eszter azokat a dokumentumokat, melyeket mindenképpen érdemes magukkal vinniük a választóknak. Aki nem tud elmenni a lakcíme szerinti szavazókörbe, az átjelentkezhet vagy mozgóurnát igényelhet.

Országgyűlési képviselőjelöltek Békés megye 4. számú választókörzetében

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!